Wykonanie
Uwielbiam pyzy z
mięsem, jednak zazwyczaj albo przynosiła nam je ciocia, albo kupowałam w sklepie. Te od cioci - domowej roboty były wspaniałe, ze sklepowymi niestety różnie.. Wczoraj postanowiłam sama ugotować pyzy z
mięsem i wyszły pyszne:) Gorąco polecam ten przepis, który zaczerpnęłam z mojego ukochanego bloga Dzikowca .

Potrzebujemy:6 sporych ugotowanych
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej1
jajkoSkładniki na farsz
mięsny:1
udko z kurczaka1 mały kawałek
wołowiny1 mała
marchewka i
pietruszka1
cebula podsmażona na
olejusól,
pieprz.Proponuję najpierw zrobić farsz
mięsny - ugotowane
mięso mielimy w maszynce do
mielenia mięsa, wraz ze wszystkimi składnikami -
marchewką,
cebulką i
pietruszką. Po zmieleniu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub, jeżeli takowej nie posiadamy - możemy zetrzeć je na tarce. Dokładamy
jajko i
mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za bardzo klejące - dodajemy
mąki. Odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy go, następnie na wierzch kładziemy nasz farsz i zaklejamy ciasto , tak aby powstała kulka. Gotowe pyzy wrzucamy do osolonej wrzącej
wody (najlepiej dodać do
wody łyżeczkę
oleju żeby się nie posklejały), gotujemy aż do wypłynięcia (ja jeszcze dolewam pół szklanki zimnej
wody żeby je zahartować - tak robi moja babcia, nie pytajcie dlaczego:). Gotuję jeszcze trzy minuty od wypłynięcia.Skwarki to nic innego jak przysmażony
boczek wędzony:) Smacznego!


