ßßß
Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a najzwyczajniej w świecie nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą... takie małe oszustwo na pewno zaspokoi niejeden apetyt.Składniki:650 g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)350 g twarogu kremowego (np. President)2 jajka2 średnie cebulemaką pszenna (1/4 objętości całej masy)sólpieprzolejDodatkowo:2 cebulewędzony boczek według uznania (ja dałam ok. 20-30 dkg)Wykonanie:Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do ziemniaków, twarogu i jajek dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się ładnie zrumieniąKluseczki wrzucamy do gotującej się wody, jak wypłyną są gotowe. Kluseczki wyjmujemy na talerz i okraszamy zrumieniana cebulą z boczkiem.Smacznego
