Wykonanie
Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a najzwyczajniej w świecie nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą... takie małe oszustwo na pewno zaspokoi niejeden apetyt.Składniki:650 g ugotowanych
ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)350 g
twarogu kremowego (np. President)2
jajka2 średnie
cebulemaką pszenna (1/4 objętości całej masy)
sólpieprzolejDodatkowo:2
cebulewędzony boczek według uznania (ja dałam ok. 20-30 dkg)Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Do
ziemniaków,
twarogu i
jajek dodajemy
cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno
solą i
pieprzem.Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy
mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę
mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju, aż się ładnie zrumieniąKluseczki wrzucamy do gotującej się
wody, jak wypłyną są gotowe. Kluseczki wyjmujemy na talerz i okraszamy zrumieniana
cebulą z
boczkiem.Smacznego