Wykonanie
900 g
maki1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli600 ml wrzątkunadzienie;300 g suchej soi2 udka2
marchewkicebulapietruszka300 g ugotowanych
ziemniakówsólpieprz1
jajka2 łyżki
olejuSoję uprzednio namoczyć na ok 12 godzin. Ugotować i pozostawić jeszcze na godzinę w wodzie. Odcedzić. Udka wraz z
włoszczyzną ugotować z dodatkiem przypraw jak do rosołu. Udka i warzywa wyjąć ( rosół przyda się do zup)
Mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki zmielić wraz z warzywami i
ziemniakami, doprawić do smaku
solą pieprzem, dodać
olej i
jajka, dobrze wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól i
olej , zalać wrzątkiem, wymieszać i po lekkim przestudzeniu zagnieść ciasto.Wałkować cienko wykrawać krążki i lepić pierogi.Pierogi z
soją najlepiej smakują ze skwarkami
