Wykonanie
Pin It

Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego, zwanego mukticookerem. A
czemu szczęśliwą ( i to nie jest wpis sponsorowany), ponieważ to urządzenie pozwala zaoszczędzić dużo czasu w kuchni, co ważne, gdy się pracuje zawodowo, tak jak ja. Multicooker to proste w użyciu wielofunkcyjne urządzenie, które zastępuje szybkowar i w którym można gotować, dusić, smażyć, piec a nawet robić popcorn. Postanowiłam przygotować
serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni.Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w
winie. W składnikach nie podałam jakie
wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego
mięsa dodaje się
wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje
czerwone wino wyparowało, więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w domu. Zapewniam Was jednak, że
białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-).

Czas przygotowania: 1 , 5 godzinySkładniki:ok. 1000 g
mięsa wołowego na pieczeń2
cebule1
marchewka1 szklanka
wytrawnego wina3
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegokilka ziarenek
czarnego pieprzusól morska3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
mąki pszennejolej do smażenia

Wykonanie:Do miski multicookera wlewamy 2 łyżki
oleju, ustawiamy program na smażenie. Gdy
olej się rozgrzeje obsmażamy
mięso przy otwartej pokrywie, z każdej strony.
Marchewkę i
cebulę obieramy,
cebulę kroimy w grube piórka, a
marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z
mięsem. Dodajemy
przyprawy, wlewamy
wino. Zamykamy pokrywę, ustawiamy urządzenie na program duszenie
mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty.
Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia
mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze pod ciśnieniem, uważając, aby się nie poparzyć. Sprawdzamy czy
mięso jest już miękkie. Jeśli jest twarde, włączamy maszynę ponownie na 30 minut.W kubku mieszamy
mąkę,
śmietanę i 2-3 łyżki zimnej
wody.Gotowe
mięso wyjmujemy na deskę lub talerz. Sos powstały w czasie duszenia przelewamy do garnuszka, ustawiamy go na kuchence na średnim ogniu, wlewamy do niego
mąkę ze
śmietaną, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby sos jeszcze przyprawiamy.
Mięso kroimy w plastry i podajemy polane sosem.