ßßß
Dziś mija rok od założenia kuchennej kontrrewolucji.Właściwie, to nie sądziłam, że tak długo wytrwam w postanowieniu dodawania kulinarnych postów.Okazało się, że samo pisanie o jedzeniu może być równie przyjemnie, jak konsumpcja, toteż wciąż jestem z Wami, a Wy ze mną, za co dziękuję. :)W zeszłym roku gulasz z serduszek kurzych to potrawa, której nagotowałam się chyba najwięcej.Po prostu naprawdę je lubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :)W tej wersji jest lekko pikantny, a mięso delikatne i mięciutkie.Dla dwóch osób:700g kurzych serduszek1 średnia marchewka1 nieduża pietruszka1 spora cebula5 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe2 łyżeczki soli1 łyżka mielonej słodkiej paprykipół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzupół łyżeczki pieprzu cayenneew. 3 kostki mięsne2 łyżki mąki pszennejSerduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą.Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie z wody, następnie każde z serduszek przygotowujemy do gotowania.Każde z nich pojedynczo pozbawiamy zwałów tłuszczu i żyłek.Kroimy je na połowę i płuczemy ponownie, pozbawiając je tym samym zakrzepów krwi.Mięso wrzucamy do garnka i zalewamy wodą z dwu centymetrową nadwyżką.Całość zagotowujemy. Zbieramy brunatną szumowinę i dorzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe oraz łyżeczkę soli. Ewentualnie można użyć mięsnych kostek bulionowych.Gulasz gotujemy przez około pół godziny.Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę.Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu.Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu.Gdy serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki mąki.Powinna mieć lekko brązowy kolor.Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy ją do mąki na patelni.Wszystko razem dobrze łączymy, najlepiej przy pomocy trzepaczki, by nie powstały grudki.Dodajemy słodką paprykę oraz pieprz cayenne i również dobrze mieszamy.Całość dolewamy do reszty gulaszu w garnku.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przegotowujemy.To danie smakuje najlepiej podane z domowym makaronem, posypane szczypiorkiem.:)