Wykonanie


Khinkali (zdarza się też zapis chinkali) to gruzińskie pierożki, gotowane w rosole ... i z rosołem w środku. Na czym polega tajemnica takiego zapętlenia? Ano z ciasta pierogowego lepi się coś w rodzaju sakiewki, do której wkłada się kulkę farszu. Ugotowane khinkali wypełnia się rosołkiem, a jeśli upchniemy farsz bardzo ściśle - będzie po prostu soczystym, pysznym pierożkiem. Miasta Dusheti, Pasanauri i Mtskheta są szczególnie z khinkali znane; czubeczki pierożków nazywane są "
kudi" ( ქუდი, czapeczka) albo "kuchi" ( კუჭი, brzuszek).Jedyną wadą tego dania jest jego upiorna czasochłonność - mi zrobienie go zajęło prawie cztery dni.Składniki75 dekagramów
mięsa ( najlepiej baranie lub jagnięce, ja użyłam kości ze
schabem i pałek z
kurczaka bo... takie
mięsa mi po prostu bardziej smakują ;) )2
marchewkikawałek
selera formatu 2 pudełek od zapałek1/2
pietruszkiziele angielskiepieprz czarnyliść laurowy1/3
pora2 szklanki
mąkiszczypta
solipapryka słodkapieprz cayenne4 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki stołowe polentyWykonanie1) Do 3l
wody wrzuć
mięso,
pora,
marchew,
selera,
pietruszkę,
cebulę i
pora, do tego dosyp
liść laurowy,
czosnek,
ziele angielskie i
pieprz czarny. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż
mięso nie odgotuje się od kości (mi to zajęło ok 4h.)

2) Przecedź rosół, oddziel kości i wyrzuć. Wyjmij także jedną z
marchwi. Całą resztę zmiksuj - chociaż można też wyrobić masę rękoma, bo na tym etapie wszystko będzie perfekcyjnie miękkie.

3)
Posól masę i odstaw.

4) Z
mąki zrób w misce kopiec, zrób w nim dziurkę, wsyp
sól, zalej odrobiną ciepłej
wody i wyrób elastyczną masę dodając po troszku polentę, masa nie powinna się kleić do rąk. Daj odstać 30 minut w chłodzie.

5) Ciasto rozkrój na pół, jedną część zasyp
papryką. Wyrób
paprykową część ciasta aż kolor będzie ładnie marmurkowy, następnie połącz masy jak na zdjęciach i rozwałkuj.





6) Gdy ciasto będzie grubości ok 3mm, powycinaj z niego krążki (w moim przypadku ok 14 cm średnicy chociaż tradycyjnie robi się je sporo mniejsze, ok. 8 cm).7) Nałóż na talarki farszu i posklejaj jak na zdjęciach. Mała podpowiedź; jeśli wydaje Ci się, że nałożyłaś idealnie - odejmij z pół łyżeczki. Zawsze kładzie się odrobinę za dużo.





8) Posklejane pierożki obsyp obficie
mąką i połóż na talerz z warstwą
mąki na wierzchu. Nakryj miską, postaw do chłodu i daj im się kondycjonować przez ok 24h.

9) Zagotuj rosół i dodaj do niego odrobinę
papryki dla koloru. Kiedy zawrze wrzuć khinkali i gotuj tak długo, aż nie wypłyną, włóż w głęboki talerz, zalej rosołem i podawaj!