Wykonanie
Pin It

Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką
drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z
owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem
cynamonu i
korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi
smakami cytrusów:
limonki,
cytryny i
pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !


Odrywane
drożdżowe ciasto z
cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g
mąki pszennej 55040 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli75 g
cukru135 ml letniego
mleka1 łyżka domowej esencji waniliowej50 g roztopionego
masła2
jajkaNadzienie:170 g
brązowego cukru60 roztopionego
masła2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździkówPolewa:100 g
serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka soku z
pomarańczyotarta skórka z
limonki2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej






Wykonanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia
chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę
drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto.Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw
drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku z dodatkiem łyżeczki
cukru. Odstawiamy na 15 minut.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
cukier, wbijamy
jajka, dodajemy
wanilię i
drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy
masłem. W miseczce mieszamy
cukier i
przyprawy i posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części.Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy
skórką pomarańczową.