ßßß Cookit - przepis na Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką

Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Proporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cm
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Ciasto:
400 g mąki pszennej 550
40 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
75 g cukru
135 ml letniego mleka
1 łyżka domowej esencji waniliowej
50 g roztopionego masła
2 jajka
Nadzienie:
170 g brązowego cukru
60 roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
100 g serka kremowego Apetina naturalnego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
otarta skórka z limonki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto.
Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.
Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem. W miseczce mieszamy cukier i przyprawy i posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.
Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/odrywane-drozdzowe-ciasto-z-cytrusowa.html