ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy II

Sos grzybowy II

nazwa

Wykonanie

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków.
W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ?
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
500 g świeżych grzybów
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej)
2-3 łyżki serka mascarpone
świeżo zmielony pieprz
sól morska
olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z solą.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.
Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/sos-grzybowy-ii.html