Wykonanie

Sezon
grzybowy w pełni !
Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone,
pora więc teraz na przygotowanie dań z
grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie
męża,
sos grzybowy, ale trochę inny od tego
sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z
makaronem, z
kaszą, czy też
ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z
ziemniakami. Oczywiście do
sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe
pure z
ziemniaków.W planach jest też
dynia faszerowana
grzybami i może jakaś
tarta... ?

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki:500 g świeżych
grzybów2 małe
cebule2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej)2-3 łyżki
serka mascarponeświeżo zmielony
pieprzsól morskaolej do smażenia

Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja
grzybów nie myję, bo bardzo chłoną
wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z
solą.Na rozgrzanym na patelni
oleju podsmażamy
cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej
grzyby i chwilę przesmażamy razem.Do garnka wlewamy
bulion i dodajemy
mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.
Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.Pod koniec dodajemy
czosnek i przyprawiamy.