Dziś na blogu kolejna letnia i kolorowa sałatka, która cieszy również ucieszy nasze oczy. Muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiemcukrowym i kwiatami nasturcji.Proporcje na 3-4 porcjeCzas przygotowania: 20 minutSkładniki:6-7 liści sałaty dębolistnej200 g groszkucukrowego150 g bobu80 g sera typu bałkańskiegokilkanaście jadalnych kwiatów nasturcjiolej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazyliąocet winnysólpieprzzmielone płatkichiliWykonanie:Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy.Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszekcukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji.Całość polewamy olejem, skrapiamy winnym octem i posypujemy przyprawami.