ßßß
Składniki (6 porcji jako przystawka/4 porcje jako zupa)1/4 bochenka czerstwego białego chleba8-10 dużych dojrzałych pomidorów (ja użyłam malinowych)OliwaCzerwony ocet winnySól, pieprz, cukier2 ząbki czosnkuPłatki chilli – według uznaniaKilka listków bazyliiPrzygotowaniePokrój chleb na kromki i poodkrawaj skórkę.Poszarp na niewielkie kawałki, zalej 1/2 szklanki wody i odstaw.Zalej pomidory wrzątkiem i delikatnie obierz ze skórki.Włóż pomidory do blendera, dodaj czosnek, płatki chilli, namoknięty chleb, oliwę i ocet.Zmiksuj na gładką masę, skosztuj i dopraw do smaku.Wstaw gazpacho do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z listkami świeżej bazylii.Smacznego!Zobacz także:Proste gazpachoCaprese na trzy sposobyMeksykańska tortilla z pikantną salsą