Wykonanie
Na wrocławskie upały – pyszne hiszpańskie gazpacho. Ta wersja jest bardziej zbliżona do oryginału, niż mój poprzedni przepis (proste gazpacho). Nazwa tej pysznej zupy/przystawki pochodzi podobno od słowa caspa, czyli „kawałeczek”, ponieważ tradycyjnie zagęszcza się ją kawałkami czerstwego
chleba. I choć na początku ten pomysł wydał mi się niepokojący, sprawdził się znakomicie. Gazpacho rozpoczęło urodzinowe przyjęcie dla mojej kochanej siostry i muszę przyznać, że dla części gości okazało się zbyt ostre – więc rozważnie z
płatkami chilli! Być może bezpieczniej nie dodawać ich wcale, jeśli gotujecie dla większej liczby osób.

Składniki (6 porcji jako przystawka/4 porcje jako zupa)1/4 bochenka czerstwego
białego chleba8-10 dużych dojrzałych
pomidorów (ja użyłam
malinowych)
OliwaCzerwony
ocet winnySól,
pieprz,
cukier2 ząbki
czosnkuPłatki chilli – według uznaniaKilka listków
bazyliiPrzygotowaniePokrój
chleb na kromki i poodkrawaj skórkę.Poszarp na niewielkie kawałki, zalej 1/2 szklanki
wody i odstaw.Zalej
pomidory wrzątkiem i delikatnie obierz ze skórki.Włóż
pomidory do blendera, dodaj
czosnek,
płatki chilli, namoknięty
chleb,
oliwę i
ocet.Zmiksuj na gładką masę, skosztuj i dopraw do smaku.Wstaw gazpacho do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z listkami świeżej
bazylii.Smacznego!Zobacz także:Proste gazpachoCaprese na trzy sposobyMeksykańska tortilla z pikantną salsą