Wykonanie
Bardzo dobra
sałatka, z dużą ilością
kukurydzy. Świeżą
kukurydzę można zastąpić
kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na
oliwie z
masłem, jest znacznie smaczniejsza.

składniki110 g
groszku cukrowego100 g
fasolki szparagowej2
kolby kukurydzy1
czerwona cebula1 długa
papryka1
ostra papryczka chili2 ząbki
czosnkusaszetka
oleju kujawskiego
czosnek +
bazylia2 duże łyżki
bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)
sól,
pieprzparę liści
bazyliiprzygotowanie
Groszek umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
groszek,
sól,
pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż
groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać
czosnek pokrojony w plasterki.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, ugotować ale tak aby była lekko chrupiąca, odcedzić.
Kukurydzę ugotować (ok 15 minut) następnie obsmażyć na
oliwie z
masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.
Cebulę pokroić w piórka,
paprykę w krążki.W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać
olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać
bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego!



