Wykonanie
Domowy rosołek to przecudowny wynalazek. Ma on bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to:błyskawicznie rozgrzewa,zaspokaja apetyt,uzupełnia
braki składników odżywczych,leczy.Ten jakże aromatyczny
wywar z
mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne.

Wirus czy zatrucie?Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda bardzo łagodnie i mamy
póki co spokój, Postanowiłam troszkę podreperować zdrówko małego i jego brzuszek. Na wszystkie niepożądane dolegliwości najlepszy jest rosołek. Taki cieplutki, taki aromatyczny, taki bogaty w witaminy i rozgrzewający. My dorośli bardzo często zaniedbujemy swój organizm poprzez to, że w ciągu dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami
mięska i przepysznym
makaronikiem.
Mówi się, że te osoby, które starają się regularnie jeść rosół twierdzą, że rzadziej się przeziębiają i chorują na grypę. Ja w to wierzę, ponieważ:"Gorący rosół to doskonałe lekarstwo na sezonowe infekcje."A dlaczego?Rosół dostarcza niezbędnych nam składników odżywczych, wzmacniając organizm do walki z chorobą.Ten wspaniały znany od setek lat
bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji.Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel.Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło.Leczy kaca :) !!!Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie!

SKŁADNIKI:1 litr
wody1 mała porcja rosołowa3
marchewkikawałek
pora około 5 cmmała
pietruszka (korzeń)kawałek
selera (1 garść pokrojonego w kostkę)3 listki
kapusty włoskiej1
ziemniak1 łyżka
lubczyku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
kurkumy1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegodo smaku świeżo mielony
pieprzPRZYGOTOWANIE:Do małego garnka należy włożyć na początek
mięso. Zalać ok. 1-1,5 l zimnej
wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by
mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę.
Marchewkę (w plasterki pokroić),
ziemniak (w kosteczkę),
seler (pokroić w drobną kosteczkę) i
pietruszkę obrać.
Kapustę i
por dokładnie opłukać i pokroić w paseczki. Gdy
wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić
liść laurowy, ziarnka ziela oraz obrane warzywa. Doprawić
lubczykiem,
czosnkiem i
kurkuma. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby rosół tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej.Rosołek podałam z
makaronem "mini kokardki z pełnego ziarna".




