Wykonanie
Kalafior można przygotować na wiele sposobów, na ciepło z
bułką tartą, pieczony w cieście itp. Dzisiaj pomysł na
kalafior, po bolońsku, zapieczonym z
serem.
Mięsna zapiekanka kalafiorowa wyszła bardzo smaczna, natomiast
kalafior świetnie zastąpił tradycyjny
makaron.
SKŁADNIKI :1 średniej wielkości
kalafior500 g
mięsa mielonego2 łyżki
oliwy1 puszka krojonych
pomidorów1 mała
cukinia1 szklanka
bulionu2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1
marchewka1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku1 płaska łyżeczka suszonej
bazylii10 dkg
żółtego sera tartegoświeża
bazylio do posypania zapiekankiPRZYGOTOWANIE :
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy.W garnku, na
oleju podpiekamy pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodajemy
mięso mielone,
pomidory z puszki oraz pokrojoną
cukinię. Często mieszamy, aby
mięso się nie zbryliło. Wlewamy
bulion wymieszany z przecierem i doprawiamy sos do smaku. Gotujemy około 15-20 minut.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, na to układamy kawałki
kalafiora i polewamy je resztą sosu, posypujemy tartym
serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Zapiekankę podajemy jako danie główne. Smacznego.