Wykonanie
Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym,
ostrym mięsem z dodatkiem
marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona
cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!
4 średnie
cukinie1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 średnie
marchewki1
papryczka chili300g
mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskiesłodka papryka w proszkuodrobina
pieprzy kajeńskiego150 ml
przecieru pomidorowegozółty sersól,
pieprzoliwa do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.W międzyczasie na patelni rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną
cebulę, wyciśnięty przez praskę
czosnek, startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę, oraz drobno pokrojoną
papryczkę chili. Smażyć aż
cebula się zeszkli. Dodać
mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.Podsmażone
cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do
mięsa. Do
mięsa dolać
przecier pomidorowy i dosypać
ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone
cukinie, ulożyć je na blasze, posypać
startym serem, popruszyć
słodką papryką (ja użyłam
przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać.
Smacznego!