Wykonanie
Czas w końcu dokończyć wrzucać na bloga Świąteczne pzepisy, a jest tego jeszcze trochę. Zdecydowanie gotowanie i zdjęcia idą mi szybciej. Dzisiaj na tapetę trafia
sałatka jarzynowa. Lekko zmodyfikowana, ale bardzo smaczna, serdecznie polecam.

Składniki:4 średnie
ziemniaki2
marchewki1 średni
seler1
pietruszka1 długi
ogórek ( okolo 20 cm)2
ogórki kiszone1 puszka
zielonego groszku1 puszka
konserwowej kukurydzy1 mała
czerwona cebula8 jaj1 słoik
majonezu ( u mnie 400 g)2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany2 łyżki
musztardy francuskiej
sól,
pieprz do smaku

Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe,plastry
ogórka,
jajko i listki
pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ziemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Obierać i pokroić w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka.
Jajka ugotować na twardo, obrać i również przepuścić przez sitko.
Ogórki i
cebulę obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę. Świeżego
ogórka przetrzeć
solą i odcisnać sok.

Dodać do jarzyn
groszek i
kukurydzę odsączone z zalewy,
majonez,
musztardę,
śmietanę,
sól i
pieprz. Wyieszaać, i odstawić do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania się smaków.

Przed podaniem udekorować
jajkiem , ćwiartkami
pomidorka, plasterkami
ogórka i listkami
pietruszki.

Podawać samą z
pieczywem, lub jako dodatek do
mięs czy
wędlin. Smacznego.