Wykonanie
Takie zestawienie smaków pewnie się wyda wielu osobom niecodzienne, ale zapewniam, że jest genialne. Pierwszy raz spróbowałam takiego zestawienia przypraw z
mięsem, gdy przygotowywałam dolmę, małe bałkańskie gołąbki w liściach
winogron i urzekł mnie ich smak. Przepis również wkrótce pojawi się na blogu, a
póki co zapraszam na to danie.

Składniki:600 g
łopatki1 mała
cebula1/2 pęczka
pietruszki1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyzeczki
gałki muszkatołowej1
jajkosól,
pieprz i
słodka papryka do smaku2 ząbki
czosnkumąka do panierowania
olej do smażeniaDodatkowo:paczka
makaronu...ja miałam kolankalistki
pietruszki1 łyżka
masła1 mięsisty
pomidor1
cebula
Sposób przygotowania:
Łopatkę kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego
mięsa wbiłam
jajko, dodałam
cynamon, gałkę,
sól pieprz,
paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę i zmiażdżony przez praskę
czosnek. Tak przygotowaną masę
mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki
oleju i smażyłam pulpety do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo
makaron. Następnie na patelni na której smażyłam pulpeciki poddusiłam
cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego
pomidora, dodałam
makaron,
masło i podpieczone pulpeciki. Podlałam wszystko 4 łyżkami
wody z gotowania
makaronu, przykryłam i dusiłam n a malutkim ogniu 15 minut. Na samym końcu doprawiłam potrawę szczyptą
pieprzu, posypałam
startym serem i listkami
pietruszki. Już nie gotowałam, tylko przykryłam na chwilę pokrywę , aby
ser się rozpuścił.

Podałam bezpośrednio po przygotowaniu, pysznie było, więc polecam. Smacznego!