ßßß Cookit - przepis na Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem

Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Takie zestawienie smaków pewnie się wyda wielu osobom niecodzienne, ale zapewniam, że jest genialne. Pierwszy raz spróbowałam takiego zestawienia przypraw z mięsem, gdy przygotowywałam dolmę, małe bałkańskie gołąbki w liściach winogron i urzekł mnie ich smak. Przepis również wkrótce pojawi się na blogu, a póki co zapraszam na to danie.
Składniki:
600 g łopatki
1 mała cebula
1/2 pęczka pietruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
sól, pieprz i słodka papryka do smaku
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Dodatkowo:
paczka makaronu...ja miałam kolanka
listki pietruszki
1 łyżka masła
1 mięsisty pomidor
1 cebula
Sposób przygotowania:
Łopatkę kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie na patelni na której smażyłam pulpeciki poddusiłam cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego pomidora, dodałam makaron, masło i podpieczone pulpeciki. Podlałam wszystko 4 łyżkami wody z gotowania makaronu, przykryłam i dusiłam n a malutkim ogniu 15 minut. Na samym końcu doprawiłam potrawę szczyptą pieprzu, posypałam startym serem i listkami pietruszki. Już nie gotowałam, tylko przykryłam na chwilę pokrywę , aby ser się rozpuścił.
Podałam bezpośrednio po przygotowaniu, pysznie było, więc polecam. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/08/makaron-z-pulpecikami-z-gaka-i-cynamonem.html