ßßß Cookit - przepis na Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej

Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Dla miłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać ? :)
Składniki:
2 udka z kurczaka (0,5 kg)
50 dkg mlodych buraczków
30 dkg fasolki szparagowej
2 średnie młode ziemniaki
20 dkg białej kapusty
1 srednia marchewka
1 średnia cebula
10 cm pora
100 g słodkiej śmietany do zup
1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu winnego
Spsób przygotowania:
Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony koperek i już nie gotować
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/barszcz-z-modych-buraczkow-i-fasolki.html