Wykonanie
Dla miłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że
młoda fasolka i
buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie
pisałam na blogu, że w
sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie
miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać ? :)

Składniki:2
udka z kurczaka (0,5 kg)50 dkg
mlodych buraczków30 dkg
fasolki szparagowej2 średnie
młode ziemniaki20 dkg
białej kapusty1 srednia
marchewka1 średnia
cebula10 cm
pora100 g słodkiej
śmietany do zup1 łyżka pokrojonego świeżego
koperku2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku1 łyżka
octu winnego
Spsób przygotowania:Udka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną
wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego
pora,
marchewkę,
cebulę oraz cale obrane
buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć
buraczki, wrzucić
fasolkę i pokrojone w kostę
ziemniaki.
Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić
solą,
pieprzem,
octem winnym i
czosnkiem. Na końcu dodać
śmietanę i pokrojony
koperek i już nie gotować

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego.