Wykonanie
To druga, po tej którą robiłam na Boże Narodzenie
sałatka jarzynowa na moim blogu. Tym razem korzystałam z tego przepisu, dodając od siebie jedynie
seler.
Sałatka wyszła bardzo smaczna i zdecydowanie bardziej polecam przygotowanie warzyw na parze niż gotowanie ich w mundurkach w wodzie. Maja bardziej wyrazisty smak, a
groszek ma oprócz tego niesamowity kolor.

Składniki :4 średnie
marchewki4 średnie
ziemniaki1 mały
seler5 średnich
ogórków kiszonych4 duże
jajka1 kwaśne
jabłko20 dag
zielonego mrożonego groszku1 mała
cebulasól,
pieprz i szczypta
cukru do smaku1 czubata łyżeczka
musztardy sarepskiej2 łyżki
oleju słonecznikowego3/4 szklanki
majonezu Winiary dekoracyjny

Dodatkowo:3
jajkakilka listków
pietruszki1/2
pomidora
Przygotowanie:
Ziemniaki,
marchewkę i
selera obrałam i ugotowałam na parze razem z mrożonym
groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę.
Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw.
Jabłko i
ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z
ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji
majonezu. Przełożyłam do miski z warzywami.
Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam do całości. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
cukrem, dodałam
olej,
musztardę i
majonez i wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do miski.

Dekoracja:J
ajka przekroiłam na pół,
żółtka rozgniotłam i zrobiłam z nich środki kwiatów.
Białka pokroiłam w plasterki na kwiatowe
płatki. Udekorowałam listkami
pietruszki i kawałeczkami
pomidora. Smacznego.