Wykonanie
Wiele osób decyduje się na spędzenie sylwestra w domu w gronie rodzinnym, bądź też wśród zaproszonych znajomych i przyjaciół.Wiadomo powszechnie, że jest to tańsza wersja spędzenia sylwestra. Nie musimy się wykosztowywać na drogie wyjścia na bal czy inne imprezy sylwestrowe.Jednakże, organizując sylwestra w domu ciąży na nas odpowiedzialność stworzenia oryginalnego menu sylwestrowego, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Większość proponowanych przepisów jest prosta, no i oczywiście z mojego bloga, można je przygotować wcześniej, tak, aby nie stać przy garach gdy goście są już w domu, ustawić na
stole a
potem tylko, świetnie się bawić i przywitać Nowy Rok.Planując sylwestrowe menu ukierunkujecie się jego lekkostrawną i przyswajalną formułę. Nie powinno w nim zabraknąć małych przekąsek. Warto podać przynajmniej przygotować jedno gorące danie, które rozgrzeje żołądek i zapewni energię na całą noc.Małe przekąski są chyba najbardziej lubianą formą kulinarnej części wieczoru.Także wybór menu sylwestrowego jest bardzo duży i najlepiej dla gości przygotować danie, które są naszą specjalnością.Ja chciałabym wam zaproponować przepisy z mojego bloga.Zimne i ciepłe przekąski oraz przystawki
Sałatka z
cykorią,
jajkiem i gruyèrem
Sałatka z
gruszką,
boczkiem i gorgonzolą
Sałatka z małych kulek
mozzarelli,
oliwek i
pomidorków koktajlowychPomidorowa
tarta tatin
Tarta z
ziemniakami i
serem Tatar z
wędzonego łososiaDania na ciepło na obiadokolację lub nad ranem
Makaron z pesto
oliwkowymMałże w ziołach prowansalskichTrofie z
radicchio i gorgonzoląBoeuf Bourguignon czyli
wołowina po burgundzku
PieczywoFocaccia z
kozim serem i orzeszkami piniowymiMuffiny z
cukinią i
szczypiorkiemPain d'épi - chlebek francuski w kształcie k
łosaMam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu i coś stworzycie z mojego bloga.Nie wiem czy jutro
będę miała czas, więc dziś składam Wam życzenia aby nadchodzący Nowy Rok 2013 był dla Was łaskawszy od obecnego i przyniósł Wam wiele szczęścia.