Wykonanie
Pyszne spaghetti z
owocami morza w
sosie pomidorowym - zasmakuje każdemu miłośnikowi frutti di mare :)SKŁADNIKI
makaron spaghetti 300g

1 mała
cebula czerwona2 ząbki
czosnku1/2 zielonej
papryczki pepperoni250g mieszanki
owoców morza -mogą być mrożone(
krewetki,
kalmary, omułki)500g
pomidorów krojonych w zalewie1/4 szklanki
białego wina wytrawnegoświeże
oregano,
sól,
pieprzewentualnie
czosnek i
papryka w proszku
oliwa z oliwekkilka czarnych
oliwekparmezan
PRZYGOTOWANIEJeśli mamy
owoce morza mrożone - rozmrażamy je.
Cebulę,
czosnek i papryczkę drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek
oliwy i podsmażamy warzywa.

Dodajemy nasze frutti di mare i chwilkę dusimy. Wlewamy
wino, zwiększamy ogień i mieszamy, aż
alkohol odparuje.

Dodajemy
pomidory z zalewą i 2-3 łyżki posiekanych listków
oregano.Zmniejszamy ogień, doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy, aż
owoce morza zmiękną.Możemy ewentualnie doprawić jeszcze do smaku
czosnkiem i
papryką.W międzyczasie gotujemy
makaron -al dente -według przepisu na opakowaniu.Podajemy
makaron z sosem, przyozdabiamy posiekanymi
oliwkami i posypujemy startym
parmezanem.Smacznego :)

