Kalmary są wdzięczną bazą dla wielu potraw. Faszerowane kalmary to dopiero pole do popisu. Dziś nadziane krewetkami w sosie oliwkowym.Składniki:kilka "tuszek" z kalmarów1 kg krewetek koktajlowychduży słoik zielonych oliwek bez pesteksól, pieprzpuszka pomidorów pokrojonych w kostkęoliwa z oliwekoreganocząberrozmaryntymianek1/2 szklanki białego winaPrzygotowanie:3/4 oliwek wraz z zalewą wrzućcie do rondla, dodajcie 3/4 pomidorów z puszki, przyprawy i duście na wolnym ogniu.Pozostałe oliwki drobno posiekajcie. Wymieszajcie z krewetkami (wcześniej rozmrożonymi) i pozostałą częścią pomidorów. Dodajcie odrobinę oliwy (2-3 łyżki) i przyprawcie - ja dałam tylko sól i pieprz, tak żeby aromat ziół pochodził z sosu. Powstałą masą nadziewajcie kalmary. Żeby masa nie wypadała końcówkę kalmara zepnijcie wykałaczką. Możecie też ponacinać kalmary - tak jak czasami nacina się kiełbaski - uważając, żeby nie przeciąć skórki. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Obsmażcie kalmary na złoty kolor z każdej strony. Przełóżcie do rondla i duście przez około godzinę. Wino wlejcie na patelnię po smażeniu kalmarów i powstały sos przelejcie do rondla. Na drugi dzień kalmary smakują jeszcze lepiej. Możecie wymyślać własne nadzienia. Ja już się zastanawiam nad kolejnym.Polecam też przepis na tartę z kaszą gryczaną .