Wykonanie
Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja

CIASTO:800 g
mąki pszennej60 g
drożdży8 łyżek
oliwy z oliwek1,5 szklanki
mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z
wodą1 łyżeczka
soliszczypta
pieprzupo 1 łyżce
oregano,
bazylii i
słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy
sól i rozdrobnione
drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy
oliwę i trochę
mleka z
wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę
mleka z
wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę .SOS:

1 słoiczek
koncentratu pomidorowego z
ziołami (210g)po 1 łyżeczce
bazylii,
oregano,
pieprzu,
soli,
czosnku i
ziół prowansalskich4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
wodyMieszamy ze sobą składniki sosu w misce.

DODATKI DO PIZZY300 g
szynki160 g
salami500 g
pieczarek lub
grzybów leśnych1 duża
cebula400 g
sera żółtego1 słoiczek
papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych
oliwek (75g)

Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm)
oliwą i posypujemy
bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.

Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.C
ebulę i
pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając
solą,
pieprzem i
papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków -
szynkę i
paprykę konserwową pokrojoną w kostkę,
oliwki posiekane w krążki i
utarty ser.



Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.

Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.