ßßß
CIASTO:800 g mąki pszennej60 g drożdży8 łyżek oliwy z oliwek1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą1 łyżeczka soliszczypta pieprzupo 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę .SOS:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g)po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich4 łyżki oliwy z oliwek4 łyżki wodyMieszamy ze sobą składniki sosu w misce.
DODATKI DO PIZZY300 g szynki160 g salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)
Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.
Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.

Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.
Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.