ßßß Cookit - przepis na Domowa pizza

Domowa pizza

nazwa

Wykonanie

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)
Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja
CIASTO:
800 g mąki pszennej
60 g drożdży
8 łyżek oliwy z oliwek
1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę .
SOS:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g)
po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce.
DODATKI DO PIZZY
300 g szynki
160 g salami
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 duża cebula
400 g sera żółtego
1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)
1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)
Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.
Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.
C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.
Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/domowa-pizza.html