Wykonanie
Sekret dobrej pizzy tkwi w cieście ;-) Dzisiejszy obiad zrobiony w duecie ;-)Wiadomo, pizza do najzdrowszych rzeczy nie należy, ale jak się
zrobi ją w domu i wiadomo co w niej jest to można czasami sobie pozwolić :) Poza tym, mi domowa zawsze smakuje najbardziej. W takich z pizzerii przeważnie coś mi nie pasuję... może to po prostu pech, że nie potrafię trafić na dobrą pizzerię :-( Może ktoś zna jakąś dobrą we Wrocławiu? :-D

Składniki na ciasto (2 okrągłe blachy do pizzy):1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody przegotowanej1 płaska łyżka
soli50 g świeżych
drożdży1/2 kg
mąki pszennej (lub tyle by ciasto było elastyczne i lekkie)2 łyżki
oliwySkładniki na sos:1 kartonik
przecieru pomidorowego2-4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 płaska łyżeczka kuminu mielonego
papryka słodka,
pieprz,
sól,
cukier,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskieDodatkowo:
Żółty serCebulaSalamiPapryka lub inne ulubione składniki
Mleko wymieszać z przegotowaną, ciepłą
wodą. Dodać pokruszone
drożdże. Wlać do dużej miski i dodać
mąkę,
sól i
oliwę. Zagnieść. Przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Podzielić na dwie części i wyłożyć posmarowane
oliwą blaszki do pizzy.Przygotować składniki na sos.
Czosnek podsmażyć i zalać przecierem. Dodać
przyprawy i koncentrat i zagotować. Odstawić.Przygotować składniki, które chcemy dodać na pizzę.
Ser zetrzeć.
Cebulę,
salami i
paprykę pokroić.Połowę sosu wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć wszystkie składniki. Posypać
serem.Piec ok. 40 minut w 170 stopniach.Smacznego!