ßßß
100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)100 g cukru pudru2 żółtkaKrem250 g śmietany 30%250 g serka mascarpone2 białka2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoDo dekoracji10 dużych truskawek ,2 sztuki kiwimogą być inne owoce, bakalie, czekolada ....
PRZYGOTOWANIEZ podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.Wałkujemy formując koło większe od foremki.Formę do tarty smarujemy masłem.Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.Nakłuwamy ciasto widelcem.Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciastopo środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposóbprzez 15 min z termoobiegiem.Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszczeprzez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.Studzimy ciasto.
Przygotowujemy owoce do dekoracji.Truskawki kroimy w ćwiartki,kiwi - w plasterki.Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPISNA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!