ßßß
200 g mąki tortowej100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)100 g cukru pudru2 żółtka1 czubata łyżka kakaoKrem250 g śmietany 30%250 g serka mascarpone2 białka2 łyżki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowegosok z 2 limonekDo dekoracji250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :)listki miętyPRZYGOTOWANIEZ podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je formując koło większe od foremki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcemNa czas nagrzania piekarnika do 180 stopni wkładamy foremkę do lodówki. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę lub ceramiczne kulki, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut.
Potem z dejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto.W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.Smacznego :)


