ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówmasło 200 gramówżółtka 4 sztukmigdały mielone 50 gramówcukier puder 100 gramówcukier waniliowy 1 sztukbiałka 4 sztukcukier puder 100 gramówmigdały mielone 150 gramówmiękkie owoce mieszane 700 gramówWykonanie:Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczana, posiekane masło, cukier puder i waniliowy, 50g migdałów oraz żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 40 minut do lodówki.Oczyszczone owoce osączyć, wypestkować, większe pokroić. Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm i wylepić nim okrągłą formę. Ze skrawków ciasta utoczyć wałek i wylepić nim rant tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.Z białek ubić sztywna pianę, ubijając, wsypywać stopniowo cukier puder. Ubijać, aż piana będzie idealnie sztywna i lśniąca. wsypać 150g migdałów i delikatnie wymieszać. Tę masę makaronikową rozsmarować na cieście, ułożyć na niej owoce. Piec jeszcze 15-20 minut w 200 stopniach.Uwagi:Owoce: agrest, morele, czereśnie.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: