Wykonanie
Polenta – kukurydziana
kaszka (czasem
mąka) przygotowana głównie na wodzie. Z tego co wiem, to włoska potrawa, podawana na wytrawnie. Mi osobiście smakuje najbardziej w słodkiej, gęstej,
mlecznej wersji – ugotowana niczym
manna. Jednak dawno nie
jadłam już tej smażonej, a co dopiero panierowanej . Także właśnie dziś taką serwuję – obtoczoną w chrupiącej sezamowej
mące, w środku kawałki
suszonej żurawiny . Przyrumieniona na
oleju kokosowym, a na koniec podana z kawałkami
gorzkiej czekolady, słodką karmelizowaną
gruszką oraz tahini, które jest tutaj niezastąpionym dodatkiem. Było słodko


smażona waniliowa polenta z
żurawiną w sezamowej panierce podana z karmelizowaną
gruszką,
gorzką czekoladą 99% oraz tahinifried vanilla polenta with cranberries in
sesame coating served with caramelized pear, dark chocolate 99% and tahiniSkładniki:4 łyżki
kaszki kukurydzianej

1-1,5 szklanki
wody i
mleka roślinnego (1:1)mielona
waniliagarstka
suszonej żurawinypanierka: łyżka
mąki sezamowej+łyżeczka mielonego
siemienia lnianegoKaszkę kukurydzianą ugotować na
mleku i wodzie wraz z
żurawiną oraz
wanilią, do gęstości. Przełożyć do dowolnego naczynka/foremki – u mnie silikonowa, okrągła. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano pokroić w dowolnej wielkości kawałki, obtoczyć w panierce i smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, na
oleju kokosowym lub innym. Podawać z dowolnymi dodatkami np. karmelizowanymi
owocami,
syropem – klonowym/daktylowym/innym, świeżymi
owocami,
orzechami itp. Smacznego!Uwaga! –
kaszka jest bardzo delikatna, dlatego należy postępować z nią ostrożnie by jej nie rozwalić – można ugotować ją tylko na szklance wody/mleka – wtedy będzie bardziej zwarta.*
Gruszka karmelizowana z łyżką
syropu klonowego.Wczoraj naleśnikowa sobota – nie, nie zapominam o niej 😉 Były delikatne placuszki z
mąki z
ciecierzycy, aczkolwiek chyba zdominowały je dodatki. Wśród nich – pieczone
młode ziemniaczki oraz
szparagi i ulubione, smażone
pieczarki . Całość stanowiła bardzo smaczne, sycące i zdrowe obiadowe danie. Wiosenne smaki

placuszki z
mąki z
ciecierzycy podane z pieczonymi młodymi
ziemniakami oraz
szparagami i smażonymi
pieczarkamichickpea pancakes served with baked early potatoes with asparagus and fried champignonsSkładniki:60g
mąki z
ciecierzycy
słodka wędzona
paprykapieprzsuszona pietruszka1/2 szkl.
wodyopcjonalnie: szczypta
sody oczyszczonejWymieszać ze
sobą suche składniki, następnie połączyć dokładnie z
wodą (lub
mlekiem roślinnym, niesłodzonym). Można dodać też
sodę. Odstawić ciasto na co najmniej 20 min. Po czasie smażyć dowolnej wielkości placuszki.
Młode ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, przyprawić
solą morską, pierzem i
rozmarynem oraz wymieszać z łyżeczką
oleju – piec w 180-200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. do miękkości. Razem z nimi piec
szparagi przyprawione
solą morską i pierzem, natłuszczone
olejem. Podawać z gotowymi placuszkami, podsmażonymi na
oleju pieczarkami i pestkami dyni/słonecznikiem. Smacznego!To już jutro, egzamin „dojrzałości”… Z Waszych komentarzy w ciągu ostatnich dni, a nawet tygodni wywnioskować
mogę, że kciuki potrzymacie za mnie (mocno ;)). DZIĘKUJĘ!
Będę wdzięczna też za modlitwę (nie tylko za mnie, ale całą resztę, która też od jutra zmierzy się z maturą). To niewiele, a dla mnie coś znaczy. Będzie mi bardzo miłoPrzyjemnej niedzieli!
