Wykonanie
Składniki:naleśniki :1/2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
kurkuma,
suszona pietruszka,
pieprz2/3 szklanki
wody (ewentualnie
mleka roślinnego)Wymieszać dokładnie składniki – najlepiej trzepaczką. Odstawić na chwilę. Po czasie smażyć naleśniki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Żeby dobrze się usmażyły ciasto nie powinno być zbyt lejące się ani zbyt gęste. Naleśniki też najlepiej wychodzą gdy są cienkie.nadzienie :słodki
ziemniak, średniej wielkości*2 kopiaste łyżeczki
płatków drożdżowychwędzona
papryka i
papryka słodkamielona
kolendrakumin
pieprzłyżka
sosu sojowego tamari (bez glutenu)
Ziemniaka najlepiej piec do miękkości ok.30-40 min. (uprzednio wyszorowany i nakłuty nożem/widelcem) w ok. 200 stopniach Celsjusza. Po czasie obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na puree lub zmiksować. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.Nadziać naleśniki gotowym puree. Zwinąć i kroić na mniej więcej podobnej długości ruloniki. Przełożyć je na papier do pieczenia, a wierzch wysmarować pesto z
suszonych pomidorów lub innym ulubionym. Zapiekać ok. 10-15 min. w 200 stopniach. Podawać z
pestkami dyni. Smacznego!*mamy sezon na
dynię, więc można z niej zrobić nadzienie, zamiast słodkich
ziemniaków 😉