Wykonanie
Wtorkowy poranek nieco mroźny, orzeźwiający – z
lodami na śniadanie!
Banan,
grejpfrut i
awokado – niezwykle zgrane
trio, które stanowiło dziś składniki moich
lodów. Lekko dosłodzone
syropem klonowym . Podane z surową granolą z słodkimi
daktylami oraz
figą, aromatyczną
wanilią, chrupiącym
masłem orzechowym i delikatnymi
płatkami kokosa . Śniadanie sycące na długo, a do tego pełne zdrowia i po prostu smaczne, bo przecież nie ma nic lepszego od domowych
lodów!



domowe
lody banan-
grejpfrut-
awokado podane z surową granolą*homemade
banana-grapefruit-
avocado icecream served with raw granola**na spodzie i na wierzchu*on the bottom and the topSkładniki:duży dojrzały
banan
jeden średni
grejpfrutjedno dojrzałe
awokado (małe)opcjonalnie: łyżeczka
syropu klonowegoBanana i
grejpfruta obrać, podzielić na mniejsze kawałki i wstawić na noc do zamrażalki. Rano zmiksować z
awokado i
syropem na gładkie, kremowe
lody. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!surowa granola (inspirowana pomysłem Anki ;))3-4 łyżki
płatków owsianych3
daktylesuszona figałyżka
płatków kokosowychłyżka
masła orzechowego (tu: crunchy, 100%)mielona
wanilia3-4 łyżki
mleka roślinnegoWszystkie składniki zmiksować ze sobą (
figę i
daktyle można uprzednio pokroić na mniejsze kawałki by ułatwić pracę blenderowi). Wstawić na noc do lodówki.Jeszcze obiad! Jak zadowolić moje podniebienie jeśli chodzi o posiłek inny niż śniadanie? Zaserwujcie mi talerz pieczonych warzyw – koniecznie z
ziemniakiem,
batatem i marchwią . Polejcie obficie tahini i
będę szczęśliwa 😀

pieczone warzywa
garam masala z podduszonym
jarmużem z
cebulą,
czosnkiem i
suszonymi pomidorami podane z tahinibaked
garam masala vegetables with fried kale, onion, garlic and dried tomatoes served with tahiniSkładniki:duża
marchew
średni
batatśredni
ziemniakprzyprawy:
garam masala,
sól morska,
pieprz, słodka wędzona
paprykałyżka
oleju ryżowego (lub inny)
Marchew obrać,
batata oraz
ziemniaka wyszorować. Pokroić te warzywa w dowolnej wielkości kostkę. Wymieszać z resztą składników (najlepiej dłońmi) i piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.spora garść
jarmużu, a nawet dwie 😉kilka
suszonych pomidorówmała
cebula i ząbek
czosnkupieprz, słodka wędzona
paprykaCebulę oraz
czosnek posiekać i podsmażyć na
oleju, dodać pokrojone
suszone pomidory. Na koniec dodać
jarmuż i
przyprawy, chwilę poddusić, można dolać trochę
wody. Gdy warzywa już się upieką wymieszać je na patelni z
jarmużem. Przełożyć na talerz i podawać polane obficie tahini lub innym ulubionym sosem/dipem. Smacznego!W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie
mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę […]. Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwil. Anthony de MelloUdanego wtorku!
