Wykonanie
Kończy się słoiczek tahini (zdecydowanie zbyt szybko ;D) i jakoś trzeba opróżnić go do ostatniej łyżeczki. Najlepszym sposobem jest oczywiście śniadanie z słoika . Wypełniłam go gęstym
czekoladowym budyniem jaglanym . Nie tylko z
kakao i
czekoladą, ale również z słodkim
bananem . Oczywiście, jak to zazwyczaj mi się zdarza, całość nie weszła do słoiczka, także reszta wyjadana prosto z garnuszka
czekoladowo-
bananowy budyń jaglany w słoiczku po tahini z
jagodami gojichocolate-
banan millet
pudding with goji berries in the tahini jarSkładniki:4 łyżki
kaszy jaglanejszklanka wody/mleka (tu: 1:1
mleko migdałowe i
woda)1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)łyżeczka naturalnego
kakaodojrzały
banangorzka czekolada – dowolna ilość (tu: 92%)opcjonalnie: łyżeczka
syropu klonowegoKaszę jaglaną ugotować wieczorem z szklanką wody/mleka, ostudzić i odstawić do lodówki. Rano dodać pozostałe skladniki i dokładnie zmiksować. Gotować do zgęstnienia lub jeść na zimno. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Na dokładkę – obiadowa propozycja (w
sumie nawet i
śniadaniowa lub kolacyjna). Komosa ryżowa z pieczonym
batatem oraz marchwią – w
soku pomarańczowym z
syropem daktylowym,
pietruszką,
pieprzem oraz
ostrą papryką . Ciekawe połączenie słodkich i ostrych smaków.
komosa ryżowa z pieczoną ostro-słodką marchwią oraz
batatem podana z
pietruszką, tahini oraz
pestkami dyniquinoa with baked sweet and spicy carrot and sweet potato served with parsley, tahini and pumpkin seedsSkładniki:ugotowana komosa ryżowa (4 łyżki suchej)
marchew i średniej wielkości
batat„marynata”: łyżka
syropu daktylowego, sok z połowy
pomarańczy,
pieprz,
ostra papryka i ostra wędzona, słodka wędzona
papryka,
suszona pietruszka, trochę
kurkumy, łyżka
oliwy z oliwekMarchew i
batata pokroić w dowolne kształty, najlepiej kostkę/plastry. Następnie wymieszać z ‚marynatą’ i wstawić na min. godzinę do lodówki. Po czasie przełożyć na papier do pieczenia i piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.Wymieszać z ugotowaną komosą. Posypać
pietruszką,
pestkami dyni i polać tahini. Smacznego!Już środa. Ten czas mknie niczym błyskawica, a za oknem śnieg powoli znika i tak brudno wszędzie, ponuro. Słońca mi brakuje.Oglądałam wczoraj bardzo fajny film, który chętnie
mogę Wam polecić. Zapamiętałam z Niego bardzo wiele, ale jedno musiałam spisać:„ Nie myślmy tyle o pogoni za szczęściem, ale o szczęściu z pogoni „.Film zatytułowany: „ Jak dogonić szczęście ” / „ Hector and the Search for Happiness ” (2014) – warto zobaczyć!Przyjemnej środy!