ßßß Cookit - przepis na ‚Budyń’ z słoika i komosa na obiad.

‚Budyń’ z słoika i komosa na obiad.

nazwa

Wykonanie

Kończy się słoiczek tahini (zdecydowanie zbyt szybko ;D) i jakoś trzeba opróżnić go do ostatniej łyżeczki. Najlepszym sposobem jest oczywiście śniadanie z słoika . Wypełniłam go gęstym czekoladowym budyniem jaglanym . Nie tylko z kakao i czekoladą, ale również z słodkim bananem . Oczywiście, jak to zazwyczaj mi się zdarza, całość nie weszła do słoiczka, także reszta wyjadana prosto z garnuszka
czekoladowo-bananowy budyń jaglany w słoiczku po tahini z jagodami goji
chocolate-banan millet pudding with goji berries in the tahini jar
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
szklanka wody/mleka (tu: 1:1 mleko migdałowe i woda)
1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: migdałowe)
łyżeczka naturalnego kakao
dojrzały banan
gorzka czekolada – dowolna ilość (tu: 92%)
opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego
Kaszę jaglaną ugotować wieczorem z szklanką wody/mleka, ostudzić i odstawić do lodówki. Rano dodać pozostałe skladniki i dokładnie zmiksować. Gotować do zgęstnienia lub jeść na zimno. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Na dokładkę – obiadowa propozycja (w sumie nawet i śniadaniowa lub kolacyjna). Komosa ryżowa z pieczonym batatem oraz marchwią – w soku pomarańczowym z syropem daktylowym, pietruszką, pieprzem oraz ostrą papryką . Ciekawe połączenie słodkich i ostrych smaków.
komosa ryżowa z pieczoną ostro-słodką marchwią oraz batatem podana z pietruszką, tahini oraz pestkami dyni
quinoa with baked sweet and spicy carrot and sweet potato served with parsley, tahini and pumpkin seeds
Składniki:
ugotowana komosa ryżowa (4 łyżki suchej)
marchew i średniej wielkości batat
„marynata”: łyżka syropu daktylowego, sok z połowy pomarańczy, pieprz, ostra papryka i ostra wędzona, słodka wędzona papryka, suszona pietruszka, trochę kurkumy, łyżka oliwy z oliwek
Marchew i batata pokroić w dowolne kształty, najlepiej kostkę/plastry. Następnie wymieszać z ‚marynatą’ i wstawić na min. godzinę do lodówki. Po czasie przełożyć na papier do pieczenia i piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.
Wymieszać z ugotowaną komosą. Posypać pietruszką, pestkami dyni i polać tahini. Smacznego!
Już środa. Ten czas mknie niczym błyskawica, a za oknem śnieg powoli znika i tak brudno wszędzie, ponuro. Słońca mi brakuje.
Oglądałam wczoraj bardzo fajny film, który chętnie mogę Wam polecić. Zapamiętałam z Niego bardzo wiele, ale jedno musiałam spisać:
„ Nie myślmy tyle o pogoni za szczęściem, ale o szczęściu z pogoni „.
Film zatytułowany: „ Jak dogonić szczęście ” / „ Hector and the Search for Happiness ” (2014) – warto zobaczyć!
Przyjemnej środy!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/02/budyn-z-soika-i-komosa-na-obiad.html