Wykonanie

Pewnie zastanawiacie się co,to właściwie jest ta
Poha.To nic innego jak
płatki ryżowe w przyprawach,z
papryczką chili i
orzeszkami ziemnymi,wszystko razem jest podsmażane.
Poha przede wszystkim jadana jest na zachodzie Indii,a podawana jest na śniadanie lub jako przekąska.Składniki:2 szklanki
płatków ryżowych1
cebula drobno posiekana1 łyżeczka nasion
gorczycy1/4 szklanki
orzeszków ziemnych, nie solonych1/2 łyżeczki
kurkumy1-2
papryczki chili pokrojone,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej
papryki1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki kuminuszczypta
solikilka
liści pietruszki lub
kolendrykilka liści
currysok z cytryny lub
limonki do smaku1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek lub ghee
Płatki przepłucz zimną
wodą i odstaw na 10 minut.Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona
gorczycy,
orzechy,kumin,
kurkumę i podsmaż przez chwilę.Dodaj
cebulę,
paprykę,
sól. Kiedy
cebula ładnie się zeszkli dodaj liście
curry,
cukier i wymieszaj.Dodaj osączone
płatki ryżowe,wymieszaj.Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.Gotowe
płatki przełóż do miseczek. Podawaj z
kolendrą i
sokiem z cytryny.