ßßß Cookit - przepis na Chicken Madras curry - pikantny kurczak z Madrasu

Chicken Madras curry - pikantny kurczak z Madrasu

nazwa

Wykonanie

Chicken Madras curry przypadnie do gustu osobom lubiącym aromatyczne i pikantne potrawy. Jest to danie "balti" - najprostsze w przygotowaniu - tzn. niemal wrzucamy wszystko "do jednego gara" i gotowe. A przy tym jest to bardzo efektowne w smaku curry.
Lista składników:
ok. 300 m fileta z piersi kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam ziołowego)
2 łyżeczki pasty czosnkowo imbirowej
1 łyżeczka soli
2 liście curry
2-3 łyżki soku z cytryny
1 zielone chilli
1 łyżeczka mielonej kozieradki (fenugreek)
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czerwonego chilli
1 łyżeczka mielonej kolendry
2-3 łyżki oliwy
świeża kolendra posiekana
1 szkl. wody
Sposób przyrządzenia:
W rondlu lub karahi podgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz liście curry. Smazymy na brązowy kolor.
W miseczce dokładnie mieszamy przecier, wszystkie przyprawy, sól, sok z cytryny, pastę czosnkowo imbirową. Dodajemy szklankę wody i ponownie mieszamy.
Do rondla z cebulką podsmażona na złoto dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w średnią kostkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie do kurczaka dodajemy mieszankę przypraw. Gotujemy ok. 10 minut, raz po raz mieszając. Sos powinien być dosyć gęsty. Pod koniec dodajemy świeżą posiekaną kolendrę i posiekane zielone chilli.
(W tym przepisie z braku świeżej co widać na zdjęciach użyłam suszonej kolendry.)
Podajemy z naanem lub z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/chicken-madras-curry-pikantny-kurczak-z.html