Chicken Madras curry przypadnie do gustu osobom lubiącym aromatyczne i pikantne potrawy. Jest to danie "balti" - najprostsze w przygotowaniu - tzn. niemal wrzucamy wszystko "do jednego gara" i gotowe. A przy tym jest to bardzo efektowne w smaku curry.Lista składników:ok. 300 m fileta z piersi kurczaka1 duża cebula2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam ziołowego)2 łyżeczki pasty czosnkowo imbirowej1 łyżeczka soli2 liście curry2-3 łyżki soku z cytryny1 zielone chilli1 łyżeczka mielonej kozieradki (fenugreek)1/4 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka czerwonego chilli1 łyżeczka mielonej kolendry2-3 łyżki oliwyświeża kolendra posiekana1 szkl. wodySposób przyrządzenia:W rondlu lub karahi podgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz liście curry. Smazymy na brązowy kolor.W miseczce dokładnie mieszamy przecier, wszystkie przyprawy, sól, sok z cytryny, pastę czosnkowoimbirową. Dodajemy szklankę wody i ponownie mieszamy.Do rondla z cebulką podsmażona na złoto dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w średnią kostkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie do kurczaka dodajemy mieszankę przypraw. Gotujemy ok. 10 minut, raz po raz mieszając. Sos powinien być dosyć gęsty. Pod koniec dodajemy świeżą posiekaną kolendrę i posiekane zielone chilli.(W tym przepisie z braku świeżej co widać na zdjęciach użyłam suszonej kolendry.)Podajemy z naanem lub z ryżem.Smacznego!