ßßß
(porcja dla ok. 2-3 osób)ciasto:- 300-400 ml wody- 1 szklanka mąki z ciecierzycy- 1 łyżka żółtej pasty curry- 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku- 1 łyżeczka mielonego kuminu- szczypta pieprzu cayenne- 1/3 łyżeczki cynamonu- 1 1/2- 2 łyżeczki soli morskiejsos:- 250 ml jogurtu sojowego- pęczek drobno posiekanej świeżej kolendry- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 4 łyżki soku z cytryny- szczypta pieprzu cayenne- sólponadto:- kalafior- olej do smażeniaNa początku robię sos. W miseczce łączę wszystkie składniki, przykrywam folią spożywczą i odstawia do przegryzienia na ok. 30 min. Przed podaniem próbuję i w razie konieczności doprawiam.W misce bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki na ciasto (dodaję 300 ml wody). Ostawiam na ok. 30 min. W tym czasie masa napęcznieje. Po 30 min powinna być gęsta jak kwaśna śmietana - jeśli jest zbyt gęsta dodaję pozostałą część wody, jeśli zbyt rzadka - dosypuję odrobinę mąki.W czasie, gdy masa "odpoczywa" przygotowuję kalafior. Tnę go na małe, równe różyczki. Jeśli są zbyt duże - dzielę je na mniejsze części.Na patelni rozgrzewam olej (ok. 1-1 1/2 cm oleju). Gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje (można to sprawdzić wrzucając odrobinę ciasta na patelnię - skwierczenie oznacza, że olej jest wystarczająco rozgrzany), możemy zacząć smażyć. Zmniejszamy odrobinę ogień, dokładnie maczamy różyczki kalafiora w cieście i wkładamy je na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 min z każdej ze stron. Usmażone różyczki wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu (ja jeszcze przykrywam je folią aluminiową, aby nie ostygły, dopóki nie usmażę całej porcji). Gotową pakorę podaję gorącą z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-kolendrowym.Smacznego!W potrawie użyliśmy ekologicznych przypraw z internetowego sklepu The Spicy Shop . Polecamy z całego serca!