ßßß Cookit - przepis na Pakora z kalafiora z jogurtowo-kolendrowym sosem

Pakora z kalafiora z jogurtowo-kolendrowym sosem

nazwa

Wykonanie

Większość z Was zapewne zauważyła, że uwielbiam kuchnię orientalną. Duże ilości przypraw, szczególnie kuminu, niezwykle wyostrzają zmysły i zbawiennie wpływają na mój apetyt, a także na humor. Dziś więc przedstawiam Wam moją ulubioną, niezwykle prostą potrawę - pakorę, przekąskę charakterystyczną głównie dla kuchni indyjskiej. Pakora to po prostu smażone na głębokim tłuszczu warzywa obtoczone w panierce z mąki z ciecierzycy. Do przygotowania tej przekąski najczęściej wykorzystuje się ziemniaki, cebulę, kalafior, pomidora czy bakłażana. Ja uwielbiam wersję z kalafiorem, którą podaję z jogurtowo-kolendrowym dipem. Mówię Wam - niebo w gębie!
(porcja dla ok. 2-3 osób)
ciasto:
- 300-400 ml wody
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2- 2 łyżeczki soli morskiej
sos:
- 250 ml jogurtu sojowego
- pęczek drobno posiekanej świeżej kolendry
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
ponadto:
- kalafior
- olej do smażenia
Na początku robię sos. W miseczce łączę wszystkie składniki, przykrywam folią spożywczą i odstawia do przegryzienia na ok. 30 min. Przed podaniem próbuję i w razie konieczności doprawiam.
W misce bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki na ciasto (dodaję 300 ml wody). Ostawiam na ok. 30 min. W tym czasie masa napęcznieje. Po 30 min powinna być gęsta jak kwaśna śmietana - jeśli jest zbyt gęsta dodaję pozostałą część wody, jeśli zbyt rzadka - dosypuję odrobinę mąki.
W czasie, gdy masa "odpoczywa" przygotowuję kalafior. Tnę go na małe, równe różyczki. Jeśli są zbyt duże - dzielę je na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewam olej (ok. 1-1 1/2 cm oleju). Gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje (można to sprawdzić wrzucając odrobinę ciasta na patelnię - skwierczenie oznacza, że olej jest wystarczająco rozgrzany), możemy zacząć smażyć. Zmniejszamy odrobinę ogień, dokładnie maczamy różyczki kalafiora w cieście i wkładamy je na gorący olej. Smażymy ok. 3-4 min z każdej ze stron. Usmażone różyczki wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu (ja jeszcze przykrywam je folią aluminiową, aby nie ostygły, dopóki nie usmażę całej porcji). Gotową pakorę podaję gorącą z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-kolendrowym.
Smacznego!
W potrawie użyliśmy ekologicznych przypraw z internetowego sklepu The Spicy Shop . Polecamy z całego serca!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/pakora-z-kalafiora-z-jogurtowo.html