Wykonanie
Większość z Was zapewne zauważyła, że uwielbiam kuchnię orientalną. Duże ilości przypraw, szczególnie kuminu, niezwykle wyostrzają zmysły i zbawiennie wpływają na mój apetyt, a także na humor. Dziś więc przedstawiam Wam moją ulubioną, niezwykle prostą potrawę - pakorę, przekąskę charakterystyczną głównie dla kuchni indyjskiej. Pakora to po prostu smażone na głębokim tłuszczu warzywa obtoczone w panierce z
mąki z
ciecierzycy. Do przygotowania tej przekąski najczęściej wykorzystuje się
ziemniaki,
cebulę,
kalafior,
pomidora czy
bakłażana. Ja uwielbiam wersję z
kalafiorem, którą podaję z
jogurtowo-
kolendrowym dipem. Mówię Wam - niebo w gębie!

(porcja dla ok. 2-3 osób)ciasto:- 300-400 ml
wody- 1 szklanka
mąki z
ciecierzycy- 1 łyżka żółtej pasty
curry- 2/3 łyżeczki granulowanego
czosnku- 1 łyżeczka mielonego kuminu- szczypta
pieprzu cayenne- 1/3 łyżeczki
cynamonu- 1 1/2- 2 łyżeczki
soli morskiejsos:- 250 ml
jogurtu sojowego- pęczek drobno posiekanej świeżej
kolendry- 2 zmiażdżone ząbki
czosnku- 4 łyżki
soku z cytryny- szczypta
pieprzu cayenne-
sólponadto:-
kalafior-
olej do smażeniaNa początku robię sos. W miseczce łączę wszystkie składniki, przykrywam folią spożywczą i odstawia do przegryzienia na ok. 30 min. Przed podaniem próbuję i w razie konieczności doprawiam.W misce bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki na ciasto (dodaję 300 ml
wody). Ostawiam na ok. 30 min. W tym czasie masa napęcznieje. Po 30 min powinna być gęsta jak kwaśna
śmietana - jeśli jest zbyt gęsta dodaję pozostałą część
wody, jeśli zbyt rzadka - dosypuję odrobinę
mąki.W czasie, gdy masa "odpoczywa" przygotowuję
kalafior. Tnę go na małe, równe różyczki. Jeśli są zbyt duże - dzielę je na mniejsze części.Na patelni rozgrzewam
olej (ok. 1-1 1/2 cm
oleju). Gdy
olej się bardzo dobrze rozgrzeje (można to sprawdzić wrzucając odrobinę ciasta na patelnię - skwierczenie oznacza, że
olej jest wystarczająco rozgrzany), możemy zacząć smażyć. Zmniejszamy odrobinę ogień, dokładnie maczamy różyczki
kalafiora w cieście i wkładamy je na gorący
olej. Smażymy ok. 3-4 min z każdej ze stron. Usmażone różyczki wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu (ja jeszcze przykrywam je folią aluminiową, aby nie ostygły, dopóki nie usmażę całej porcji). Gotową pakorę podaję gorącą z przygotowanym wcześniej
sosem jogurtowo-
kolendrowym.Smacznego!W potrawie użyliśmy ekologicznych przypraw z internetowego sklepu The Spicy Shop . Polecamy z całego
serca!