ßßß
wegańskie(2 porcje)- 2 bakłażany- 50 g kaszy bulgur- 30 g rodzynek sułtanek (zalanych na 10 min wrzątkiem)- 20 g prażonych na suchej patelni płatków migdałowych- 2 dymki, drobno posiekane- 7-8 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych w kostkę- garść świeżej, posiekanej mięty- garść świeżej, posiekanej kolendry- 1-1/2 łyżki soku z cytryny- odrobina startej skórki z cytryny- 125 ml jogurtu sojowego- sól, pieprz- do skropienia dania:olej arganowy (można zastąpić oliwą)chermoula :- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę- 2 łyżeczki mielonego kuminu- 2 łyżeczki mielonej kolendry- 1 łyżeczka płatków chili- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 2 łyżki drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny *- ok. 1/3 szklanki oliwyNagrzewam piekarnik do temperatury 180 st. C.Bakłażany myję i przekrawam wzdłuż na pół. Nacinam miąższ w kratkę nie naruszając skórki. Na rozgrzanej patelni układam połówki bakłażanów skórą ku dołowi i smażę krótką chwilę (bakłażany mają się ładnie przypiec).**W międzyczasie przygotowuję chermoulę. W miseczce (lub w moździerzu, w którym ucierałam przyprawy) mieszam wcześniej utarty czosnek, kumin, kolendrę, z papryką, czosnkiem, skórką z cytryny, 2/3 oliwy i ½ łyżeczki soli.Podsmażone bakłażany układam na blaszce do pieczenia skórą ku dołowi i smaruję chermoulą. Całość w stawiam do piekarnika i piekę ok. 40 min aż bakłażany będą miękkie.W czasie, gdy bakłażany się pieką, gotuję kaszę bulgur (ok. 20 min w nieosolonej wodzie).Do ugotowanej bulgur wrzucam odsączone z wody rodzynki, płatki migdałowe, oliwki, zioła, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszam.W miseczce łączę jogurt sojowy ze szczyptą soli i odrobiną startej skórki z cytryny.Na upieczone bakłażany układam kaszę bulgur. Podaję gorące lub przestudzone, z jogurtem, udekorowane kolendrą i miętą oraz skropione olejem arganowym.Smacznego!*Pewnie wielu z Was będzie się pytało, czym zastąpić kiszoną cytrynę . Niestety, mam przykrą wiadomość - według mnie niczym. Od biedy, można użyć skórki ze zwykłej cytryny, jednak zmieni to smak naszej chermouli. Pomyślcie, jakby w naszym polskim daniu zastąpić kiszonego ogórka zwykłym gruntowym. Taka właśnie jest różnica między daniem z kiszoną cytryną, a tym ze świeżą. Nie oburzajcie się, cytryny bardzo prosto ukisić w domu. Tu przepis, który niedawno pojawił się na blogu.**W książce, z której brałam przepis, nie ma etapu podsmażania bakłażanów. Możecie go pominąć i od razu natrzeć bakłażany chermoulą i włożyć do piekarnika. Ja jednak uważam, że podsmażenie sprawia, że bakłażany są jeszcze lepsze.Przepis, którym się inspirowałam pochodzi z książki "Jerozolima" Ottolenghi&Tamimi.