ßßß Cookit - przepis na Zakręcona zapiekanka jaglana z musem bazyliowym i warzywami

Zakręcona zapiekanka jaglana z musem bazyliowym i warzywami

nazwa

Wykonanie

Odkręćmy nasz zakręcony świat z akręconą zapiekanką jaglaną, podaną z musem bazyliowym i kolorowymi warzywami . Idealną na jesienno-zimowy okres. W pełni wegańską i bezgluten ową .
W naszym osobistym życiu ostatnio zakręcony czas, więc danie dla nas idealne, w dodatku skupiające w sobie wszystko, co uwielbiamy - kaszę jaglaną, warzywa, bazylię . Danie idealne nie tylko ze względu na smaki, ale także na swoje właściwości. Na dworze robi się coraz zimniej, a nasze organizmy potrzebują czegoś, co je rozgrzeje i pomoże walczyć z wirusami. Takie magiczne właściwości ma kasza jaglana . Nie tylko pomaga odkwasić nasz organizm, czym dodaje nam energii, rozgrzewa go, ale przede wszystkim posiada właściwości antywirusowe i skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu (pomaga w pozbyciu się mokrego kaszlu i kataru). Dlatego sięgajmy teraz po nią jak najczęściej. Dziś formie pozytywnie zakręconej zapiekanki :)
Bezglutenowa wegańska
(3 małe formy do zapiekania)
warstwa jaglana:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1/2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego
- ok. 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka podprażonego na patelni sezamu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w bulionie warzywnym do miękkości.
W czasie gdy kasza się gotuje, kroję drobno cebulę i czosnek. Podsmażam wszystko na patelni - najpierw cebulę, a gdy się już zeszkli, dodaję czosnek, uważając by się nie przypalił.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję zrumienioną szalotkę, czosnek, przyprawy, miód i podprażony na patelni sezam. Całość dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.
bazyliowy mus
- 250 ml sojowego jogurtu wegańskiego
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)
- 1 "doniczka" świeżej bazylii
- sól, pieprz
Wszystko blenduję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.
"zakręcony wierzch":
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 papryka
Warzywa myję, kroję w bardzo cienkie plastry i oprócz cukinii podgotowuję ok. 1 min w gorącej wodzie. Przekładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru wody.
Na dno wysmarowanych olejem małych form do zapiekania (można użyć 1 większej) wykładam przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Na niej układam warstwę bazyliowego musu. Na górze układam przygotowane wcześniej warzywa w barwną spiralę. Całość skrapiam oliwą i lekko solę i pieprzę.
Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bezglutenowa-zakrecona-zapiekanka.html