ßßß
Bezglutenowa wegańska(3 małe formy do zapiekania)warstwa jaglana:- 100 g suchej kaszy jaglanej- 1/2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego- ok. 1 i 1/2 szklanki wody- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 2 łyżeczki kuminu- 1 łyżka podprażonego na patelni sezamu- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.Kaszę jaglaną gotuję w bulionie warzywnym do miękkości.W czasie gdy kasza się gotuje, kroję drobno cebulę i czosnek. Podsmażam wszystko na patelni - najpierw cebulę, a gdy się już zeszkli, dodaję czosnek, uważając by się nie przypalił.Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję zrumienioną szalotkę, czosnek, przyprawy, miód i podprażony na patelni sezam. Całość dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.bazyliowy mus- 250 ml sojowego jogurtu wegańskiego- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)- 1 "doniczka" świeżej bazylii- sól, pieprzWszystko blenduję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku."zakręcony wierzch":- 1 cukinia- 2 marchewki- 1 paprykaWarzywa myję, kroję w bardzo cienkie plastry i oprócz cukinii podgotowuję ok. 1 min w gorącej wodzie. Przekładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru wody.Na dno wysmarowanych olejem małych form do zapiekania (można użyć 1 większej) wykładam przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Na niej układam warstwę bazyliowego musu. Na górze układam przygotowane wcześniej warzywa w barwną spiralę. Całość skrapiam oliwą i lekko solę i pieprzę.Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.Smacznego!