Wykonanie
Odkręćmy nasz zakręcony świat z akręconą zapiekanką jaglaną, podaną z musem
bazyliowym i kolorowymi warzywami . Idealną na jesienno-zimowy okres. W pełni wegańską i bezgluten ową .W naszym osobistym życiu ostatnio zakręcony czas, więc danie dla nas idealne, w dodatku skupiające w sobie wszystko, co uwielbiamy -
kaszę jaglaną, warzywa,
bazylię . Danie idealne nie tylko ze względu na smaki, ale także na swoje właściwości. Na dworze robi się coraz zimniej, a nasze organizmy potrzebują czegoś, co je rozgrzeje i pomoże walczyć z wirusami. Takie magiczne właściwości ma
kasza jaglana . Nie tylko pomaga odkwasić nasz organizm, czym dodaje nam energii, rozgrzewa go, ale przede wszystkim posiada właściwości antywirusowe i skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu (pomaga w pozbyciu się mokrego
kaszlu i kataru). Dlatego sięgajmy teraz po nią jak najczęściej. Dziś formie pozytywnie zakręconej zapiekanki :)

Bezglutenowa wegańska(3 małe formy do zapiekania)warstwa jaglana:- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 1/2 kostki
bulionu warzywnego ekologicznego- ok. 1 i 1/2 szklanki
wody- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżeczki kuminu- 1 łyżka podprażonego na patelni
sezamu- 1 łyżeczka
papryki słodkiej- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w
bulionie warzywnym do miękkości.W czasie gdy
kasza się gotuje, kroję drobno
cebulę i
czosnek. Podsmażam wszystko na patelni - najpierw
cebulę, a gdy się już zeszkli, dodaję
czosnek, uważając by się nie przypalił.Do ugotowanej
kaszy jaglanej dodaję zrumienioną
szalotkę,
czosnek,
przyprawy,
miód i podprażony na patelni
sezam. Całość dokładnie mieszam.
Solę i
pieprzę do smaku.
bazyliowy mus- 250 ml
sojowego jogurtu wegańskiego- 2 łyżeczki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka nieaktywnych
płatków drożdżowych (można pominąć)- 1 "doniczka" świeżej
bazylii-
sól,
pieprzWszystko blenduję na gładką masę.
Solę i
pieprzę do smaku."zakręcony wierzch":- 1
cukinia- 2
marchewki- 1
paprykaWarzywa myję, kroję w bardzo cienkie plastry i oprócz
cukinii podgotowuję ok. 1 min w gorącej wodzie. Przekładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru
wody.Na dno wysmarowanych
olejem małych form do zapiekania (można użyć 1 większej) wykładam przygotowaną wcześniej
kaszę jaglaną. Na niej układam warstwę
bazyliowego musu. Na górze układam przygotowane wcześniej warzywa w
barwną spiralę. Całość skrapiam
oliwą i lekko
solę i
pieprzę.Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.Smacznego!