Wykonanie

Moje pierwsze starcie z jelitami
baranimi uważam za bardzo udane.
Zero pęknięć, gładkie i szybkie napełnianie jest efektem przede wszystkim ogromnej cierpliwości. Nie wierzcie, że jedyną pewną metodą do napełnienia tego rodzaju jelit jest użycie ręcznej maszynki (zapewne zabawy jest jeszcze więcej).
Kiełbaski pierwotnie miały być uwędzone i ususzone na
kabanosy drobiowe, ale zmieniłam zdanie przy ich doprawianiu (do
kabanosów konieczne byłoby użycie
soli peklującej).Pyszne, zdrowe jedzonko :)Składniki:1,5 kg
mięsa drobiowego (u mnie
kurczak: 1 kg piersi i 0,5 kg
mięsa z nóżek i udek)1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu1 łyżka
słodkiej papryki4 ząbki
czosnkupo dużej szczypcie:
bazylii,
gorczycy,
gałki muszkatołowejjelita baranie 22/244 duże
cebulegarść świeżego
oreganosól,
pieprz,
ostra papryka1.
Mięso drobiowe oddzielamy od kości i kroimy w 2 cm kostkę, a następnie mielimy w maszynce na sitku z otworami 4mm. Zmielony
drób doprawiamy do smaku podanymi
przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym samym czasie jelita baranie zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 1 godz.2. Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je
wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe
kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut.3.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym
oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy
solą i
pieprzem.4.
Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy
ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową
kiełbasę podajemy z
cebulą i posiekanym
oregano, utłuczonymi
ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i
chlebem.SMACZNEGO :)

