ßßß Cookit - przepis na Tort z bezami i masą kawową

Tort z bezami i masą kawową

nazwa

Wykonanie

Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z orzechową bezą smakuje niesamowicie. Tort jest niebywale smaczny, lekko alkoholowy (dla małych konsumentów warto spirytus zastąpić dowolnym sokiem), i wbrew pozorom lekki (masa kawowa nie ma nic wspólnego z ciężkimi, maślanymi masami dzięki dużej ilości budyniu). Do bezy migdałowej na pewno wracać będę jeszcze nie raz.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
szczypta soli
Beza:
210 g cukru
150 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
5 białek
szczypta soli
Masa kawowa:
6 żółtek
140 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
250 g masła (temp. pokojowa)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepsza kremowa)
600 ml mleka
3 łyżki wódki
Masa śmietankowa:
250 g serka mascarpone
500 g śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie śnieżki
Poncz:
1 szklanka herbaty
sok z 1/2 cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
cukier do smaku
1. Pieczemy biszkopt wg. przepisu : KLIK
2. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.
3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.
4. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.
5. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.
6. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)
UWAGI:
Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/tort-z-bezami-i-masa-kawowa.html