Wykonanie
Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z
orzechową bezą smakuje niesamowicie. Tort jest niebywale smaczny, lekko
alkoholowy (dla małych konsumentów warto
spirytus zastąpić dowolnym
sokiem), i wbrew pozorom lekki (masa kawowa nie ma nic wspólnego z ciężkimi,
maślanymi masami dzięki dużej ilości budyniu). Do
bezy migdałowej na pewno wracać
będę jeszcze nie raz.Składniki:
Biszkopt:6
jajek1,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octuszczypta
soliBeza:210 g
cukru150 g zmielonych
migdałów1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu5
białekszczypta
soliMasa kawowa:6
żółtek140 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej250 g
masła (temp. pokojowa)3 łyżki
kawy rozpuszczalnej (najlepsza kremowa)600 ml
mleka3 łyżki
wódkiMasa śmietankowa:250 g
serka mascarpone500 g
śmietany 36%1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
śnieżkiPoncz:1 szklanka
herbatysok z 1/2
cytryny1/2 kieliszka
spirytusucukier do smaku1. Pieczemy
biszkopt wg. przepisu : KLIK2.
Beza: w misie miksera ubijamy
białka ze szczyptą
soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy
cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu
cukru do
białek przesiewamy
mąkę ziemniaczaną,
kakao,
cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone
migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml
mleka ze 110 g
cukru i
kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z
mąką pszenną, ziemniaczaną i
żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się
mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje.
Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie
masło z pozostałym
cukrem ucieramy na puch, dodajemy
budyń (stopniowo) i na sam koniec
spirytus.4.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:nasączony
biszkopt - masa kawowa -
beza - masa kawowa - nasączony
biszkopt - masa kawowa -
beza - masa kawowa - nasączony
biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.5. Masa śmietankowa:
śmietanę 36% razem z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego
serka. Na koniec wsypujemy
śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.6. Tort obkładamy masą
śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)UWAGI:
Biszkopt i
spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby
cukrowe na
śmietanie zwyczajnie się roztopią.Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest
droga, a
torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)