Wykonanie

Przepyszna
tarta warzywna z sosem
serowo -
czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający.Tym prostym, ale za to z jakim efektywnym wyglądem daniem na pewno mile zaskoczycie swoją drugą połówkę :)Składniki:kruche ciasto:200 g
mąki pszennej tortowej160 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
soliduża szczypta
cukru4 łyżki zimnej
wodyfarsz:3
marchewki1
bakłażan200 g
śmietanki 30%1
jajko3 ząbki
czosnku1 kostka
sera typu
feta1/2 łyżeczki
currygałka muszkatołowa,
pieprzmieszanka ulubionych
ziół1. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól, posiekane w kostkę bardzo zimne
masło,
wodę i
cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.2. Wałkiem posmarowanym
olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.3.
Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.4. Do rondelka kruszymy
ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy
śmietankę, wbijamy
jajko i doprawiamy do smaku
curry,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
czosnkiem.5. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np.
grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim
bakłażana i
marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi
ziołami.

6. Tartę pieczemy ok 45 - 50 minut w 175*C. W czasie pieczenia warzywa zraszamy
wodą z
olejem, inaczej wyschną i będzie się je ciężko kroić.


