ßßß
Przepyszna tarta warzywna z sosem serowo - czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający.Tym prostym, ale za to z jakim efektywnym wyglądem daniem na pewno mile zaskoczycie swoją drugą połówkę :)Składniki:kruche ciasto:200 g mąki pszennej tortowej160 g zimnego masła1/2 łyżeczki soliduża szczypta cukru4 łyżki zimnej wodyfarsz:3 marchewki1 bakłażan200 g śmietanki 30%1 jajko3 ząbki czosnku1 kostka sera typu feta1/2 łyżeczki currygałka muszkatołowa, pieprzmieszanka ulubionych ziół1. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.2. Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.3. Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.4. Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.5. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.