ßßß Cookit - przepis na Galuszki marchewkowe

Galuszki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas na eksperymentowanie ze smakami i kolorami kluseczek co bardzo lubię robić. Bawi mnie dodawanie warzyw do ciasta i dzięki temu zmienianie jego koloru oraz smaku. Fajna zabawa i okazja do przemycenia zieleniny czy jarzyn osobom, które kręcą na nie nosem - czytaj : moim chłopakom :D
składniki:
4 jajka
2 duże marchewki
2 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
400 g mąki pszennej
ok. 200 ml zimnej wody
osolony wrzątek do gotowania
sposób przygotowania: marchewkę oskrobałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam do garnuszka dodając obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, sól, cukier, masło i kilka łyżek wody - dusiłam na małym ogniu aż była zupełnie miękka. Gdy wystygła przerzuciłam ją do pojemnika blendera i zmiksowałam razem z jednym jajkiem oraz papryką. Masę przełożyłam do miski, dodałam pozostałe jajka, wymieszałam. Dodałam mąkę i wyrabiałam stopniowo dolewając wodę - ciasto ma być gładkie i mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż na lane kluski.
W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam, na wierzch nałożyłam przecierak a na niego ciasto - szpatułą przecierałam kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie były już w wodzie zamieszałam i doprowadziłam całość do wrzenia. Po chwili kluseczki odcedziłam i przelałam zimną wodą - gotowe :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/galuszki-marchewkowe.html