Wykonanie
Nadszedł czas na eksperymentowanie ze
smakami i kolorami kluseczek co bardzo lubię robić.
Bawi mnie dodawanie warzyw do ciasta i dzięki temu zmienianie jego koloru oraz smaku. Fajna zabawa i okazja do przemycenia
zieleniny czy jarzyn osobom, które kręcą na nie nosem - czytaj : moim chłopakom :D

składniki:4
jajka2 duże
marchewki2 duże ząbki
czosnku2 czubate łyżki
masła1/2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki400 g
mąki pszennejok. 200 ml zimnej
wodyosolony wrzątek do gotowaniasposób przygotowania:
marchewkę oskrobałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam do garnuszka dodając obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki
czosnku,
sól,
cukier,
masło i kilka łyżek
wody - dusiłam na małym ogniu aż była zupełnie miękka. Gdy wystygła przerzuciłam ją do pojemnika blendera i zmiksowałam razem z jednym
jajkiem oraz
papryką. Masę przełożyłam do miski, dodałam pozostałe
jajka, wymieszałam. Dodałam
mąkę i wyrabiałam stopniowo dolewając
wodę - ciasto ma być gładkie i
mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż na lane kluski.W dużym garnku zagotowałam
wodę, osoliłam, na wierzch nałożyłam przecierak a na niego ciasto - szpatułą przecierałam kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie były już w wodzie zamieszałam i doprowadziłam całość do wrzenia. Po chwili kluseczki odcedziłam i przelałam zimną
wodą - gotowe :)