ßßß Cookit - przepis na MARCHEW NA CIEPŁO

MARCHEW NA CIEPŁO

nazwa

Wykonanie

Marchew jest pyszna w każdej postaci a tym razem podam przepis na marchew z zasmażką,na ciepło.Do przygotowania używamy marchewki świeżej lub mrożonej i oba rodzaje są idealne.
SKŁADNIKI :
2 duże marchewki,obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
woda
ZASMAŻKA :
1 płaska łyżka masła naturalnego
2-3 łyżki maki pszennej
Marchew wkładamy do garnka,zalewamy wodą tak aby marchew była zakryta i gotujemy pod przykryciem do miękkości,około 15-20 minut.W razie konieczności dolewamy odrobinę wody.
Masło rozpuszczamy na małej patelni,wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy,aż mąka wchłonie masło i ładnie się przyrumieni (zasmażka powinna mieć konsystencję sypkości).
Do ugotowanej marchewki dodajemy przyprawy,wsypujemy dwie łyżki zimnej zasmażki i energicznie mieszamy.Gęstość marchewki regulujemy sami,dosypując zasmażkę lub dolewając wodę.Zagotowujemy i gotowe.Marchew na ciepło można przygotować dzień wcześniej.Przechowujemy w lodówce,przed podaniem podgrzewamy.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/marchew-na-ciepo.html