ßßß
 
            
         Marchewka na gęsto to kolejny z moich smaków dzieciństwa :-) Babcia robiła ją dla nas w ogromnej ilości - pachnącą, soczystą... Uwielbiam ją do dziś dnia, podobnie jak moja rodzina :-) Zaczyna się jesień więc u nas coraz częściej pojawiać się będzie marchewka. Wam też polecam :-)SKŁADNIKI750 g marchewki2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru1 łyżka masła2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki mleka1 szklanka wody
Marchewka na gęsto to kolejny z moich smaków dzieciństwa :-) Babcia robiła ją dla nas w ogromnej ilości - pachnącą, soczystą... Uwielbiam ją do dziś dnia, podobnie jak moja rodzina :-) Zaczyna się jesień więc u nas coraz częściej pojawiać się będzie marchewka. Wam też polecam :-)SKŁADNIKI750 g marchewki2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru1 łyżka masła2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki mleka1 szklanka wody Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Pamiętajcie o mieszaniu marchewki w czasie gotowania (i to częstym mieszaniu) ponieważ w przeciwnym razie na 100% się przypali :-(Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje. Gotową marchewkę podajemy do mięsa, ziemniaków, kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Pamiętajcie o mieszaniu marchewki w czasie gotowania (i to częstym mieszaniu) ponieważ w przeciwnym razie na 100% się przypali :-(Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje. Gotową marchewkę podajemy do mięsa, ziemniaków, kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)