Wykonanie
            Marchewka z 
groszkiem nie należy do smaków mojego dzieciństwa. Kiedyś za nią nie przepadałam, bo nie odpowiadał mi ten słodki smak w połączeniu do potraw z 
mięsa. Teraz jest zupełnie inaczej, ponieważ bardzo lubię ten kolorowy akcent na talerzu. 
Marchewka z 
groszkiem to bardzo ładny i do tego smakowity dodatek. Znakomicie sprawdzi się w duecie z 
kurczakiem lub 
rybami.

Składniki:(przepis rodzinny)

4 średniej wielkości 
marchewki (około 400-450g)200g mrożonego 
groszku lub 1 puszka 
groszku konserwowego1 stołowa łyżka 
cukru50g 
masłaszczypta 
soli1 płaska stołowa łyżka 
mąki pszennej5 łyżek stołowych gorącej 
wody2 łyżki stołowe zimnej 
wodyPrzygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami gorącej 
wody, Dodajemy 
masło, 
sól i 
cukier. Grzejemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Gdy 
marchewka jest miękka, dodajemy odsączony 
groszek konserwowy lub mrożony 
groszek (wcześniej lekko obgotowany w osobnym rondlu). Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę 
mąki rozrobioną w dwóch łyżkach zimnej 
wody i grzejemy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Smacznego!
