Wykonanie

To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar
jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np.
budyń, a w drugi przekładam. Takie ciasto im dłużej poleży, tym jest smaczniejsze :)Składniki:
Biszkopt:6
jajek1/2 szkl.
cukru1 szkl.
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto
miodowe:2 szkl.
mąki pszennej10 dag
cukru15 dag
masła1 łyżeczka
sody2 łyżki
miodu1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietanyMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1/2 szklanki
cukrusok z 1/2
cytrynycukier waniliowy2 łyżki
masłagalaretka (np. cytrynowa)Krem budyniowy:3 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe6 łyżek
cukru200 g
masła w temp. pokojowej2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
rumuPoncz:
sok grejpfrutowyrum1. Przygotowanie
biszkoptu:
białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem
soli i
cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1
żółtku, wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.2. Przygotowanie ciasta
miodowego:
masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajko,
miód,
śmietanę,
mąkę z
sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy
biszkopt. Blat
miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki
mleka z
cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy
budyń, a następnie dodajemy do gotującego
mleka. Gdy
budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego
budyń. Na końcu ucierania wlewamy
sok z cytryny i
rum.4. Przygotowanie masy
jabłkowej:
jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z
cukrem na
maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy
galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).5.
Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności:
biszkopt - poncz -
jabłka - ciasto
miodowe - masa budyniowa -
biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną
czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
