Wykonanie

Na deszczowy poniedziałek lasagne ze
szpinakiem i
kurczakiem.Składniki:1 op.
makaronu lasagne500 g
świeżego szpinaku5 ząbków
czosnku300 ml
śmietanki kremówki1
cebula1 łyżka
mąki pszennej2
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka,
sól,
pieprz,
majeranek2 op.
mozzarellibeszamel:2 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki3
żółtka4 łyżki
śmietanysól,
pieprzparmezan do posypania1.
Cebulkę obieramy i kroimy na małe piórka, podsmażamy na
oliwie z oliwek, posypujemy
majerankiem i
solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Szpinak płuczemy i całe liście wrzucamy do
cebuli, dusimy tak długo aż
woda odparuje. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Śmietankę 30% mieszamy z
mąką i dodajemy do
szpinaku.2. Robimy
sos beszamelowy.
Masło stapiamy w rondlu, dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo
mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!).
Żółtka roztrzepujemy ze
śmietaną i wlewamy do gotującego się
mleka. Solimy i
pieprzymy, wlewamy do
szpinaku.3.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na bardzo małą kostkę, smażymy na
oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (do
kurczaka,
soli i
pieprzu).4.
Makaron przygotowujemy tak jak wskazane jest to na opakowaniu. Blachę smarujemy
oliwą z oliwek i układamy warstwami:
makaron ->
szpinak z beszamelem ->kurczak ->
mozzarella ->
makaron ... itd :) Na wierzch wykładamy resztę sosu
szpinakowego i obficie posypujemy startym
parmezanem. Zapiekamy w 180*C przez 30 minut. Wyśmienicie smakuje z
sosem czosnkowym.



