Wykonanie

Lubicie tuńczyka? Jeżeli tak, to to danie jest idealne właśnie dla Was :) Nie jest pracochłonne (najwięcej czasu zajmuje ugotowanie
makaronu) ani skomplikowane. Dodatkowym ułatwieniem jest
rybka puszkowana, więc jak widzicie przyrządzenie tego dania nie jest niczym trudnym :)Polecam
tuńczyka w wodzie, bez żadnego
oleju ani przedziwnych
sosów. Dla mnie ma najwięcej aromatu i smaku w porównaniu do innych jego wersji.Składniki:opakowanie
makaronu muszle1 puszka z
tuńczyka5 łyżek
ryżu1/2 puszki
kukurydzy1 duża
cebula2 łyżeczki
musztardy dijon1/2 szklanki pasty z
pomidorów3 łyżki mocnego
keczupu2 łyżki
oliwy z oliwek1/2
sera camembertsól,
majeranek,
pieprz1. W dużym garze zagotować
wodę z
solą i ugotować w niej
makaron (po parę sztuk, aby się nie rozleciał) al dente (ok 14 minut bez przykrywki).
Ryż ugotować w 3/4 szklanki
wody.2.
Tuńczyka odsączyć, połączyć z
kukurydzą, ugotowanym
ryżem, podsmażoną
cebulą (
cebulkę smażymy na
oleju, przyprawiamy
solą i
majerankiem), pokrojonym w kostkę
serem i
musztardą dijon. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Następnie układamy je w miarę ciasno na formie do zapiekania.

3. Pastę z
pomidorów mieszamy z
keczupem i
oliwą z oliwek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Danie podpiekamy przez ok 15 minut w 150*C.

