Wykonanie

Dzisiaj coś dla wielbicieli ostrych smaków i
owoców morza.
Krewetki z sosem
sambal oelek pochodzą prosto z Indonezji, jednak w połączeniu z tortillą i warzywami powstaje całkiem nowe danie o którym
mogę powiedzieć, że wywodzi się z mojej kuchni :)Składniki:opakowanie
krewetek koktajlowych 250 g
sok z cytrynyTempura:1
jajkoszklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
wodyok 2 łyżek
olejusól i
pieprzSos:3 łyżki sosu
sambal oelek (tao tao, dostępny np w tesco czy kauflandzie)kieliszek
czerwonego wina wytrawnego1 łyżeczka
wiśniówki5 łyżeczek
ostrego keczupu2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki (lub suszonej)szczypta
cukru2 łyżki
sosu sojowego ciemnegoPonadto:6 placków tortillipuszka
kukurydzy3
cebuległówka
sałaty lodowej2
pomidoryparmezan1. Sos
sambal oelek mieszamy z
winem wytrawnym, wciskamy ząbek
czosnku, doprawiamy
pietruszką,
keczupem,
cukrem i
sosem sojowym.Odstawiamy do przegryzienia się smaków.2. Przygotowujemy ciasto na tempurę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Zostawiamy ,,do odstania" na ok 30 minut.3 .
Krewetki dokładnie płuczemy, a następnie skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w większe piórka, smażymy na patelni z
olejem. Pod koniec smażenia obficie posypujemy
cukrem i zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok 2 minuty.
Pomidory kroimy w plasterki.4.
Krewetki maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim
oleju na lekko złoty kolor (jeżeli będziemy robić to za długo,
krewetki będą gumowate). Odsądzamy na ręczniku papierowym.

5. Placek tortilli obficie smarujemy sosem, na jedną stronę kładziemy
sałatę,
pomidory,
kukurydzę,
krewetki,
cebulkę, a następnie obficie posypujemy startym
parmezanem. Tortillę łamiemy w pół i podsmażamy z dwóch stron. Gotowe danie polewamy sosem.
