Wykonanie

Tym razem zdecydowanie mniej dietetycznie :)
Śmietana i
majonez to konieczność przy tego typu sałatkach. Śmiało
mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania
śledzi.
Sałatka jarzynowa:6
marchewek4
pietruszkipół dużego
selera5
ogórków kiszonychpółtora słodkiego
jabłka4 łyżki
majonezu4
filety śledziowe w zalewie z
oleju5 małych
cebulekjajko na twardo
rzodkiewkaZalewa:ok 2 szklanki
wody2 łyżki
cukru1 łyżka
octuszczypta
soliSos do
cebulki:4 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
majonezusól,
pieprz,
cukier i
cytryna do smaku1.
Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy.
Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się
wody. Gotujemy ok 30 minut, aż
cebulka zmięknie.2.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone
ogórki i
jabłko, mieszamy z
majonezem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.3.
Śmietankę mieszamy z
majonezem i
przyprawami, polewamy nią
cebulę.
Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.
