ßßß
Tym razem zdecydowanie mniej dietetycznie :) Śmietana i majonez to konieczność przy tego typu sałatkach. Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania śledzi.Sałatka jarzynowa:6 marchewek4 pietruszkipół dużego selera5 ogórków kiszonychpółtora słodkiego jabłka4 łyżki majonezu4 filety śledziowe w zalewie z oleju5 małych cebulekjajko na twardorzodkiewkaZalewa:ok 2 szklanki wody2 łyżki cukru1 łyżka octuszczypta soliSos do cebulki:4 łyżki śmietany 18%3 łyżki majonezusól, pieprz, cukier i cytryna do smaku1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut, aż cebulka zmięknie.2. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami, polewamy nią cebulę. Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.