Wykonanie
Wołowina i
grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam
grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je namoczyć w
bulionie i taki
grzybowy bulion dodać do
mięsa.
składnikiok 700 g
wołowiny (u mnie
udziec wołowy)1
cebula drobno posiekana2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu1 szklanka
bulionu wołowego1/2 kieliszka
czerwonego winasól3 - 4 ziarenka jałowca
listek laurowy2 - 3 ziarenka
ziela angielskiego1 - 2 łyżki
mąki do oprószenia
mięsa - opcjonalnieok 30 g
suszonych grzybów - dałam
prawdziwkigałązka
rozmarynu3 ząbki
czosnkutłuszcz do smażeniaopcjonalnie
śmietanaprzygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać
pieprzem, można obsypać
mąką, nadmiar strząsnąć. Posiekaną
cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach
masła z
oliwą lub na
oleju. Dodać 1 łyżkę
papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić
papryki, aż
cebula nabierze brązowego koloru. Wyjąć
cebulę z patelni i odstawić na bok. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami
mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone
mięso do miski z
cebulą a na patelnię wlać
bulion i podgrzać go, zeskrobując przy okazji resztki ze smażenia.Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć
mięso z
cebulą. Zalać gorącym
bulionem, dodać
wino, rozgnieciony
jałowiec,
listek laurowy,
ziele angielskie, opłukane
suszone grzyby,
czosnek i
rozmaryn.
Mięso powinno być prawie zakryte
bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić
śmietaną. Podawać np z
ziemniakami lub
kaszą albo z dobrą
bagietką . Smacznego!