Wykonanie
Zupa rybna zrobiona wg przepisu Roberta Makłowicza. Taką zupę serwuje się podobno na hiszpańskiej Lanzarote. Przepis spodobał mi się z jednego, bardzo ważnego powodu - nie trzeba gotować
rybnego bulionu. Właściwie robiąc zupę wg tego przepisu otrzymujemy bardzo smaczną
pomidorowo - ziemniaczaną zupę z rybnym dodatkiem. Smaczna i szybka do zrobienia zupa.
Polędwica z
dorsza świetnie się sprawdziła.

Składnikiok 350- 400 g
filetów z białej ryby (u mnie
polędwica z
dorsza)260 g
ziemniaków70 g - 1
cebula1
zielona papryka (użyłam czerwonej)400 g
pomidorów (pokrojone w kostkę)4 ząbki
czosnkusól morskaszczypta
szafranu (opcjonalnie)1 łyżeczka sproszkowanej
papryki wędzonej słodkiej1/2 łyżeczki sproszkowanej
papryki wędzonej ostrej1 l
wodypęczek
kolendry200 ml
oliwySól.
pieprzmąkaprzygotowanieObrane, umyte i pokrojone w kostkę
ziemniaki zalać litrem
wody, zagotować, posolić, gotować do miękkości. W moździerzu utrzeć na gładka masę
czosnek, trochę
soli, wędzoną
paprykę. Dodać do gotujących się
ziemniaków. Opłukane i osuszone
filety rybne obtoczyć w
mące wymieszanej z gruboziarnistą
morską solą. Nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać
oliwę, usmażyć na niej
rybę. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dodać nieco
oliwy - jeżeli trzeba - wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę i pokrojone w kostkę
pomidory. Dusić ok 10 minut a następnie dodać do
wody z
ziemniakami i
papryką. Wszystko zagotować. Doprawić
solą i
pieprzem, pod koniec gotowania dodać pokrojona
kolendrę i włożyć do zupy
rybę aby się podgrzała. Podawać gorące. Smacznego!





