ßßß Cookit - przepis na Meksykańska zupa fasolowa FRIJOLES CHARROS z wieprzowiną

Meksykańska zupa fasolowa FRIJOLES CHARROS z wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

Za oknem mocno jesiennie. Pogoda bardzo deszczowa. Rano zimno, w południe zimno i wieczorem też zimno
Sezon grzewczy już dawno otwarty, w kuchni też. Przyszła pora na tak zwane rozgrzewacze. Fasolowe, gęste krupniki i gulasze. Przygotowanie dobrego krupniku na żeberkach jak i gulaszowej zajmuje mi minimum 3 godzinki. Dziś, propozycja na fasolową z mięsną wkładką w mniej niż godzinkę. Zupa z racji dodania papryczki chilli jest ostra, ale można ją zastąpić odrobiną pieprzu cayenne lub papryką mieloną ostrą. Jak kto lubi
Przepis pojawił się na blogu na specjalne życzenie kolegi Przemysława, mam nadzieję , że go kiedyś wykorzysta i da spróbować co mu z tego wyszło😉
Z podanych składników wyjdzie dobre 6 porcji smacznej, sycącej zupy. Polecam.
SKŁADNIKI:
250 gram mięsa wieprzowego(polędwica)
ok. 400 gram fasoli białej – u mnie puszka
1 cebula duża biała
3 ząbki czosnku
ok 2,5 litra wody
3 duże pomidory
3 papryki kolorowe
garść drobno posiekanej świeżej kolendry
1 mała papryczka chilli
pieprz cayenne
sól i pieprz do smaku
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Mięso – u mnie polędwica – obrać z przerostów, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. W Garnku w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło , przełożyć mięso i podsmażyć. Posypać lekko solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do garnka. Zalać wrzącą wodą, zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut.
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Można pozbyć się gniazd nasiennych, ale ja je zostawiłam. Cebulę drobno posiekać. Papryki oczyścić , pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na łyżce masła ( prawie że na „papkę” ). Przełożyć do mięsa. Dodać fasolę. Doprawić posiekaną papryczką chilli lub pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze ok 20 minut, zupa powinna lekko zgęstnieć.
Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego
Źródło:http://potravel.pl/2014/11/15/meksykanska-zupa-fasolowa-frijoles-charros-z-wieprzowina