Wykonanie
Za oknem mocno jesiennie. Pogoda bardzo deszczowa. Rano zimno, w południe zimno i wieczorem też zimnoSezon grzewczy już dawno otwarty, w kuchni też. Przyszła
pora na tak zwane rozgrzewacze.
Fasolowe, gęste krupniki i gulasze. Przygotowanie dobrego krupniku na żeberkach jak i gulaszowej zajmuje mi minimum 3 godzinki. Dziś, propozycja na
fasolową z
mięsną wkładką w mniej niż godzinkę. Zupa z racji dodania
papryczki chilli jest ostra, ale można ją zastąpić odrobiną
pieprzu cayenne lub
papryką mieloną ostrą. Jak kto lubiPrzepis pojawił się na blogu na specjalne życzenie kolegi Przemysława, mam nadzieję , że go kiedyś wykorzysta i da spróbować co mu z tego wyszło😉Z podanych składników wyjdzie dobre 6 porcji smacznej, sycącej zupy. Polecam.

SKŁADNIKI:250 gram
mięsa wieprzowego(
polędwica)ok. 400 gram
fasoli białej – u mnie puszka1
cebula duża biała3 ząbki
czosnkuok 2,5 litra
wody3 duże
pomidory3
papryki kolorowegarść drobno posiekanej świeżej
kolendry1 mała
papryczka chillipieprz cayennesól i
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Mięso – u mnie
polędwica – obrać z przerostów, pokroić w kostkę. Oprószyć
mąką. W Garnku w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić
masło , przełożyć
mięso i podsmażyć. Posypać lekko
solą i
pieprzem.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do garnka. Zalać wrzącą
wodą, zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut.W tym czasie
pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Można pozbyć się gniazd nasiennych, ale ja je zostawiłam.
Cebulę drobno posiekać.
Papryki oczyścić , pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na łyżce
masła ( prawie że na „papkę” ). Przełożyć do
mięsa. Dodać
fasolę. Doprawić posiekaną
papryczką chilli lub
pieprzem cayenne,
solą oraz
pieprzem. Gotować jeszcze ok 20 minut, zupa powinna lekko zgęstnieć.Podawać ze świeżą
kolendrą. Smacznego